Home > Festivals > Heidenfest – folklore metal blijft levendig blijkt op derde editie

Heidenfest – folklore metal blijft levendig blijkt op derde editie

tekst en foto’s: Andrea Beckers

Heidenfest 06102013 Winterstorm Beckflash Fotografie 02Afgelopen zondag streek  voor de derde keer het Heidenfest in Tilburg neer.  Dat de pagan-folk metal veel aanhangers heeft in Nederland, is bij binnenkomst al snel duidelijk. In een nagenoeg uitverkocht 013 opent de Finse band Frosttide de middag.

De melodische death, folk metal band speelt een goede show, alleen komt dit niet goed uit verf door het rommelige en te harde geluid.  Het enthousiaste publiek liet zich hierdoor niet temperen, de sfeer is goed van begin tot eind.

Het zet de toon voor deze festival dag; de sfeer is goed, het publiek enthousiast, maar het geluid laat nog wel eens te wensen over.

De tweede band van deze dag is Winterstorm. De ingetogen, maar sympathieke Duitsers hebben binnen no-time het publiek op hun hand, terwijl de muziek niet echt bijster orgineel is. Al is dat tegenwoordig wellicht wat lastig met de vele bands die het genre behelzen.

Heidenfest 06102013 Suidakra Beckflash Fotografie 01

Dan is het de beurt aan Suidraka. Deze Duitsers weten zich meer te  onderscheiden. Met name door de folkgeluiden op de achtergrond te plaatsen in de mix en zo vooral harde metal te spelen.

Het wordt in ieder geval goed gewaardeerd door de toegestroomde fans. Een mooi contrast met het bravere Winterstorm daarvoor.

Het blijkt dan dat vele mensen gekomen zijn voor de Nederlandse band Heidevolk. Vanaf het moment dat deze band hun eerste noot  aanslaat, gaat het los in de zaal.

De zeskoppige band is de ‘special guest‘ tijdens deze Heidenfest XL tour en ze spelen voor de fans een mooi, afwisselende set met veel oude nummers. Voor de vele fans is het optreden dan ook veel te kort en wordt er nog luidkeels geschreeuwd om een toegift.

Heidenfest 06102013 Heidevolk Beckflash Fotografie 04Equilibrium heeft hierna een flinke kluif om het publiek enthousiast te krijgen met hun ‘Epic German Metal’. Maar door het enthousiasme van de bandleden en bovenal de bassiste, raakt het publiek overtuigd. Al vroeg in de show ontstaat zelfs een flinke moshpit. Ook bij deze band was het geluid erg hard en viel de zang vaak weg tegen het harde geluid van de samples.

En dan is het de beurt aan de eerste van de twee headliners van deze tour, namelijk Turisas. De band heeft veel commentaar gekregen op hun album ‘Turisas2013′. Wat ook op Muzikantenweb kritieken ontving http://wp.me/p16Vnp-3iQ .

Het album zou volgens velen niet genoeg folk invloeden bevatten. Eerlijk is eerlijk, het nieuwe album is meer metal, maar Turisas is vandaag de enige band waar de folkgeluiden niet alleen uit een keyboard komen.

Heidenfest 06102013 Ensiferum Beckflash Fotografie 01De violist zorgt met zijn vrolijke spel voor een feestje en het publiek gaat meerdere malen uit zijn dak. Bij deze band is het geluid ook redelijk in orde en de charismatische frontman Nygard zorgt voor een goede show.

Afsluiter van de avond is het Finse Ensiferum. Deze band is met recht de tweede headliner van het Heidenfest. De muzikanten spelen de nummers met gemak en ook het geluid in de zaal is goed. Er wordt dan ook luid meegezongen door de fans.

Alsof dat niet genoeg is weet de bassist met zijn vrolijke stage-presence de boel nog eens flink op te hitsen. Moe maar voldaan gaan de fans dan ook huiswaarts. De eindconclusie van deze dag is dat folkmetal leeft in Nederland en dat Heidenfest in 2014 zeker weer veel bezoekers kan verwachten.

This slideshow requires JavaScript.

Met dank aan: Century Media en 013

Categories: Festivals
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: