Home > CD reviews > Valkyre – Our Glorious Demise

Valkyre – Our Glorious Demise

tekst: Ann de Langhe

Valkyrie cd Our Glorious Demise 2014

band: Valkyre
album: Our Glorious Demise
genre: Gothic Metal
release: lente 2014
label : Valkyrie Rising

Valkyre is aan het einde van 2004 opgericht door gitarist en songwriter Kris Scheerlink na zijn vertrek bij Sengir. Een goed moment, omdat de gothic metal in de Lange Landen zijn hoogtij dagen vierde.

Geen wonder dat hun eerste demo werd vergeleken met bands als After Forever en Epica. De tweede demo ‘Consolamentum’ is voor het eerst voorgesteld aan het brede publiek op het festival Metal Female Voices Fest in 2007.

De band kreeg te kampen met verschillende bandwissels en laste zelfs in 2010 een adempauze in. In 2012 gingen ze weer van start en traden ze op op diverse podia in België. Melodieuze metal is nog steeds gewild, zo blijkt wel uit het groeinde succes van bands als Nightwish en Kamelot.  Valkyre brengt met dit debuut een eigen geluid die dit genre zal verrijken.

Onder het goedkeurend oog van het Duitse label Valkyrie Rising, brengt de band hun langverwachte eerste langspeler uit. Dat het female fronted metalgenre nog niet over haar climax heen is, bewijzen ze met “Our Glorious Demise”. Het album klinkt fris en modern.

Invloeden van gothic metal zijn nog zeker aanwezig. De koorpartijen vullen de vocalen aan, zonder ze te overmeesteren. De keyboards klinken zuiver en worden nooit te bombastisch. Drums en gitaarlijnen klinken sterk en krachtig. De bass klinkt bij momenten zelfs groovy. De band gooit met andere woorden alle clichés overboord en komt voor de proppen met een eigen sound.

‘Stories’ mag de spits af bijten en Nele Colle imponeert met haar pianopartij. Maar zijn vooral de gitaarpartijen die de show stelen. Het gehele album is doorspekt met fantastische riffs en dit vanaf het eerste nummer. In the ‘Call of the Valkyre’ blazen de gitaren je van je sokken. Het wordt een krachtmeting tussen de vocalen en de gitaarpartijen. Beide partijen zijn duidelijk aan elkaar gewaagd. En het is duidelijk dat frontvrouw Claudia  Michelutti ‘haar mannetje’ kan staan en de uitdaging aankan.

‘Will U be There’ ligt in dezelfde lijn en is voorzien van de nodige gitaarlijnen, sterk maar niet loeihard. En dit is meteen een van de sterke punten van de band. Geen enkele partij overheerst, de instrumenten vullen elkaar goed aan. Er mogen dan wel zware gitaren op dit album aanwezig zijn, dit gaat nooit ten koste van de vocalen. Bijgevolg ligt deze plaat heel goed in het gehoor.

Na het energetische ‘Will U be There’ is het tijd voor een iets mysterieuzer nummer. ‘Walk my love’ is een poëtisch nummer, meesterlijk gebracht door de zangeres. De band weet heel goed de juiste sfeer op te roepen. Het zijn dan ook doorwinterde muzikanten. Ze overtuigen vooral op ‘Whispering Thoughts’. Voor mij het hoogtepunt op dit album.

Conclusie

In het verleden werd deze Belgische band vaak vergeleken met grote namen als onder meer Nightwish en Lacuna Coil. Maar dit is een beetje misleidend. Valkyre past zeker in het rijtje, de vergelijking gaat dus zeker op. Maar ze hebben een eigen geluid. Met deze plaat slaan ze hun eigen weg in en blazen ze de female fronted gotic metal vooral nieuw leven in.

Rating
8/10

Tracklist
1. Stories
2. Call of the Valkyre
3. A Good Day to Die
4. Will U be There
5. Walk my Love
6. Consolamentum
7. Wide Awake
8. Mother
9. Whispering Thoughts
10. I am Here

Band
Vocals: Claudia Michelutti
Keyboards: Nele Colle
Guitars: Erik Vanhauwaert
Guitars: Kris Scheerlinck
Bass: Tom Everaert
Drums: Peter Van Sweevelt

Website
https://www.facebook.com/ValkyreMusic en  https://www.facebook.com/OurGloriousDemise

Categories: CD reviews Tags: , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: