Home > CD reviews > Visions Of Atlantis – Ethera

Visions Of Atlantis – Ethera

tekst: Ann de Langhe

Visions Of Atlantis - Etheraband: Visions of Altantis
album: Ethera
genre: Symfonic Metal
release: 22 maart 2014
label: Napalm Records

Met “Ethera” is de Oostenrijkse formatie Visions of Atlantis aan haar vijfde album toe. De productie werd overgelaten aan klinkende namen zoals Frank Pitters en Jakob Grabmayr. Voor de mastering werd aangeklopt bij de Finnvox studio in Finland. Dat klinkt allemaal alvast veelbelovend.

De titel ‘Ethera’ is een samenvoegsel van ether: dat de energie tussen de bandleden symboliseert en era: dat staat voor de nieuwe weg die de groep is ingeslagen.

De keuze voor de titel doet vermoeden dat de plaat bol staat van dromerige nummers. Dit wordt bevestigd door de opener ‘The Arch’ waarbij de harmonie in de zanglijnen opvallend is. Dit komt nog beter tot uiting in het volgende nummer ‘Machinage.

In tegenstelling tot sommige andere symfonische metal bands, wordt het contrast tussen mannelijke en vrouwelijke vocalen niet uitgespeeld. Vanaf het eerste nummer wordt duidelijk dat er wordt gestreefd naar harmonie qua zang en ook qua muziek in het algemeen.

Mario Plank en Maxi Nil zijn duidelijk aan elkaar gewaagd. Beide stemmen versmelten en vormen één harmonieus geheel. Dat die harmonie niet per se staat voor monotonie wordt geïllustreerd door ‘Vicious Circle’. In dit nummer komt de stem van de zangeres beter tot haar recht. Maar wat vooral de aandacht trekt is de zeer mooie gitaarpartij.

In de ballad ‘Cave Behind The Waterfall’ trekt Maxi Nill alle registers open en wordt haar zangtalent ten volle duidelijk. De schijf bevat ook de nodige dosis bombast, wat vooral merkbaar is in de nummers zoals ‘Burden Of Divinity’ en ‘A.E.O.N. 19th’.

Conclusie

Adepten van symfonische metal kunnen hun hart ophalen. ‘Ethera’ is een zeer verdienstelijk album waar weinig op aan te merken valt. Zij het dat de beoogde harmonie heeft geleid tot een (te) uniforme plaat. De toetsenist van de band heeft gemeld dat Visions of Atlantis present zal zijn op de volgende editie van de Metal Female Voices Fest. Wie niet tot oktober kan wachten op de live versie van de nieuwe nummers, moet afzakken naar Brussel op 26 maart. Waar ze in het Magasin 4 het podium zullen delen met Serenity en Skeptical Minds.

Rating
7.5/10

Tracklist
01 The Arch
02 Machinage
03 Avatara
04 Vicious Circle
05 Hypnotized
06 Tlaluc’s Grace
07 Burden Of Divinity
08 Cave Behind The Waterfall
09 A.E.O.N. 19th
10 Bestiality vs. Integrity
11 Clerics Emotion

Website
http://www.visionsofatlantis.com/

Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: