Home > News > Eklipse – Electric Air

Eklipse – Electric Air

tekst: Gerianne Meijer
Imageband: Eklipse
title: Electric Air
genre: classical string quartret
release: 9 March 2013
label: The End Records

Eklipse is een, op zijn zachtst gezegd, aparte band. Bestaande uit vier dames die elk een strijkinstrument bespelen en daarbij maken ze enkel instrumentale muziek.

Afgaande op de persfoto’s en het feit dat ze toeren met Kamelot verwacht ik iets donkers en sfeervols á la Apocalyptica, maar het tegendeel blijkt echter waar.Het siert Eklipse dat ze wel een geheel eigen muzikale weg bewandelen.

Het tweede album ‘Electric Air’ blijkt (net als het debuut) puur te bestaan uit covers van (redelijk) bekende nummers, waarvan het gros uit de popmuziek stamt.

Opener ‘Titanium’ laat nog inzicht in nummerkeuze en goede arrangementen zien en is nog best meeslepend. De vier strijkers bestaande uit cello, viola en twee violen, creëren emotie en de opbouw is goed verzorgd.Een goede binnenkomer, voor wie de band nog niet live heeft gezien en weet hoe energiek het ensemble over komt.

Een van de betere nummers op het album is de Massive Attack cover ‘Teardrop.’ Waar Eklipse een wat tragere en donkerdere versie van maakt, maar nog steeds herkenbaar. Het einde is mooi sferish, precies wat je van een strijk kwartet verwacht.

‘Assassin’s Creed’ zorgt voor de broodnodige spanning na veel zachtheid. De Adele cover ‘Set Fire To The Rain’ had veelbelovend kunnen zijn, maar komt gek genoeg wat minder uit de verf. De dames proberen nog wel wat dynamiek te creëren met wat zwaardere tonen, maar toch valt dit nummer een beetje weg. Wellicht omdat dit nummer te bekend is om een eigen versie van te maken.

Ook ‘Supermassive Black Hole’ van Muse, oorspronkelijk een erg energiek nummer, is net wat te schel en de coupletten hebben toch echt wat zang nodig naar mijn gevoel. ‘Until The End of the World’ is lekker uptempo en heeft een goede balans.

Dat staat in sterk contrast staat met ‘Ode An Die Freunde’. Het gekraak en geruis op het begin en het uitgekauwde riedeltje van Beethoven laat weinig voorstellingsvermogen zien. Evenals de twee afsluiters ‘Sweet Dreams’ en ‘You Spin Me Round‘.

Conclusie

De algehele indruk die bij me achterblijft na het luisteren van dit album is niet heel positief. Het is erg lastig deze muziek te plaatsen (klassiek, met een poprandje) en ik kan me echt niet bedenken waarom deze band toert met metalbands. Voor liefhebbers van wat zachtere muziek is deze cd nog best leuk als achtergrondmuziek tijdens een etentje, maar zelf pak ik dan toch liever een goede soundtrack.

Aan de positieve kant, heeft het album een aardige balans tussen harde en zachte nummers en er valt de dames niet te betrappen op slecht spel, maar het geheel is toch te niet enerverend genoeg. Volgende keer graag wat meer originele nummerkeuzes en wat meer eigen creativiteit. Dan heeft dit eventueel nog wel potentie.

Rating
6/10

Tracklist
01. Titanium (orig. by David Guetta Feat. Sia)
02. Teardrop (orig. by Massive Attack)
03. I Follow Rivers (orig. by Lykke Li)
04. Where The Wild Roses Grow (orig. by Nick Cave Feat. Kylie Minogue)
05. Assassin’s Creed (Original Game Soundtrack)
06. Set Fire To The Rain (orig. by Adele)
07. Supermassive Black Hole (orig. by Muse)
08. We Are The People (orig by. Empire Of The Sun)
09. Until The End Of The World (orig. by Apoptygma Berzerk)
10. Shake It Out (orig. by Florence and the Machine)
11. Rock The Casbah (orig. by The Clash)
12. Ode An Die Freude / Ode To Joy

Website
http://www.e-k-l-i-p-s-e.com/

Categories: News
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: