Home > CD reviews > Maiden UniteD – Across The Seventh Sea

Maiden UniteD – Across The Seventh Sea

tekst: Ann de Langhe

Maiden United - Across The Seventh Seaartiest: Maiden UniteD
album: Across The Seventh Sea
genre: Metal
release: 28 September 2012
label: eigen beheer

Zowel opkomende muzikanten als gevestigde sterren waagden zich ooit aan een Iron Maiden nummer.

Alleen sommige artiesten hielden het niet enkel bij één cover, maar maakten volledige tribute albums.

Het is een hele opgave om deze legendarische nummers alle eer toe te komen. En het is een nog grotere opgave om bij de verwezenlijking van de covers, zelf toekomstige klassiekers te maken.

Voor de leden van Maiden UniteD bleek dat met het debuut ”Mind The Acoustic Pieces” (2011)  een koud kunstje te zijn. Nu doen ze het exploot nog eens over met de opvolger “Across The Seventh Sea”.

Het album is een unicum. Enerzijds spat het vakmanschap Maiden UniteD ervan af. Anderzijds wordt het muzikale genie van Iron Maiden nogmaals mooi in de spotlight gezet. Wat bij deze akoestische interpretaties bovenal aanspreekt is de bezieling en de klasse van deze muzikanten.

Zanger Damian Wilson (Threshold) drukt zijn stempel op de nummers, zonder aan de essentie onder te doen. Opener ‘Only The Good Die Young’ klinkt fris, verassend en toch herkenbaar. Dit kan trouwens worden gezegd over de gehele plaat.

Qua tempo en ritme liggen de accenten iets anders dan bij de originele nummers. Zodoende wordt ‘Children Of The Damned’ omgetoverd tot een beklijvende ballad. ‘2 Minutes To Midnight’ ligt in dezelfde lijn met een prachtige melodie van de piano, bespeeld door Marco Kuypers (Cloudmachine).

Cellist Perttu Kivilaakso (Apocalyptica) geeft dan weer een heel andere dimensie aan “The Evil That Men Do”. Dit is zonder twijfel de mooiste interpretatie die ik tot nu toe heb gehoord van het nummer. Wat ‘Across The Seventh Sea’ net zo sterk maakt als de originele plaat, is de sobere maar feilloze uitvoering van befaamde nummers.

Enkel “Flash Of The Blade” mist mijn inziens een beetje pit. Het is bewonderenswaardig hoe Ruud Jolie (Within Temptation) enkel door gebruik van een akoestische gitaar in samenzang met Wilson, een totaal andere sfeer weet te creëren op dit album.

Conclusie

Verder kan men gul omgaan met superlatieven. Het blijft een ijzersterke plaat. Ik ben dan ook razend benieuwd naar de live uitvoering ervan. Overtuigd dat Maiden UniteD ook op de bühne Iron Maiden fans zal weten te bekoren. Hopelijk zijn ze nog veelvuldig over de grens te vinden om met passie deze klassiekers te vertolken. Het is  intrigerend dat zulke ervaren artiesten samen een prachtige ode aan een van de grootste rockbands brengt en met groot succes!

Rating
9/10

Tracklist

1. Only The Good Die Young
2. 2 Minutes To Midnight
3. Prowler
4. Flash Of The Blade
5. Children Of The Damned
6. Infinite Dreams
7. 22 Acacia Avenue
8. The Evil That Men Do
9. Wasted Years

Website
http://www.maidenunited.com

In mei 2014 zal Maidn UniteD weer in Nederland optreden, na een groot aantal shows in Duitsland, Engeland en Finland. Zo speelt de band (met een vernieuwd line-up) op 30 mei in Dynamo, Eindhoven. https://www.facebook.com/events/252994174871737/

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements
Categories: CD reviews
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: