Home > Festivals > Paaspop – sfeervolle topacts maken zonnige zaterdag tot succes

Paaspop – sfeervolle topacts maken zonnige zaterdag tot succes

tekst: Christianne Ridderbeekx
foto’s: Robbert Ridderbeekx  – TwinFlame Photography

Paaspop 2014 001 overviewDe meeste festivalgangers hebben er al een dag op zitten. Chef’s Special, Birth Of Joy, Jay Hardway Miss Montreal en nationale feestganger Guus Meeuwis hebben het publiek goed opgewarmd voor een weekend vol diverse acts die het programma sieren.

De zesendertigste editie heeft een succesvolle voorverkoop, met name de zaterdag is snel uitverkocht. Het driedaags festival met maar liefst elf podia (in de vorm van prachtige tenten) heeft een heel eigen sfeer en een goede line-up.

Paaspop 2014 003 schoremNaast een enorme hoeveelheid (inter)nationale top acts, zijn er ook andere soorten entertainment: straatartiesten, stand up comedy, theater en literatuur.

Zelfs de inmiddels (wereld)beroemde Schorem Haarsnijder is aanwezig voor de heren die hun coupe een nieuwe look wilden geven, maar daarnaast ook het ‘zusje’  Madame de Pompadour,  de vintage stylist voor de dames. Genoeg te zien en te beleven!

Na een meer dan twintig graden koudere editie van Paaspop in 2013, is het qua weersomstandigheden een stuk prettiger. De sfeer is positief, gezellig en gemoedelijk  met veel Brabantse gezelligheid.

Dat terwijl het zichtbaar een stuk drukker is dan vorig jaar. Het bleek echt moeilijk om een keuze te maken uit het ruime aanbod van acts, om verslag van te doen.

Paaspop 2014 - Dotan - Robbert Ridderbeekx - TwinFlame photography - 006

Dotan bijt de spits af op de ‘Apollo stage‘ van Paaspop. De tent is nog niet vol, dat heeft ongetwijfeld meer te maken met het lekkere weer buiten dan met de kwaliteiten van deze zanger. Met melodieus gitaarspel en perfecte zang, zetten nummers als “Home” en “Let the River In” de toon.

Dotan, die zijn debuut album “Dream Parade” in 2011 lanceerde, laat ook nieuwe nummers horen van de opvolger “7 Layers”. De stem van deze Amsterdamse singer-songwriter is krachtig, maar op de juiste momenten ook kwetsbaar.

Gedurende zijn optreden stroomt er steeds meer publiek de grote tent binnen, ongetwijfeld aangetrokken door de samenzweerderige geluiden van zijn muziek. Absoluut een goede aftrap van het festivalweekend.

Paaspop 2014 - Splendid - Robbert Ridderbeekx - TwinFlame photography - 017Later op de middag staat ons een optreden van Splendid te wachten. De tienkoppige Haagse band brengt een verbluffend energieke combinatie van pop met een knipoog naar hiphop en reggae ten gehore, waarop het bijna onmogelijk is om stil te blijven staan.

Frontman Patrick Schmitz is een genot om naar te kijken: vanaf de eerste tot aan de laatste seconde van hun optreden beweegt hij zich met alle gemak over het podium en bespeelt hij het publiek.

Voeg daarbij twee achtergrond zangeressen aan toe, die duidelijk veel plezier hebben in hun optreden met een enthousiaste band op de achtergrond.

Zo is er al gauw een sfeer van uitgelaten gezelligheid gecreëerd, waar alle voeten van de vloer gaan. Het enthousiasme van deze band werkt in elk geval aanstekelijk. Met heerlijke nummers als “Love Is” en titeltrack “Connect Back To The Stars” van het gelijknamige album zweept deze band het publiek in korte tijd op.

Paaspop 2014 - Mr. Probz - Robbert Ridderbeekx - TwinFlame photography - 010Aan het begin van de avond zoeken we Mr. Probz op bij de Roxy stage. De tent staat al ruim van te voren afgeladen vol. Het is er inmiddels erg warm. Het publiek wacht geduldig op Mr. Probz, die een kwartier later begint dan gepland. Waarschijnlijk doordat er wat problemen waren met de lichtshow. Dat is een aanname, aangezien hij hier zelf naar verwijst tijdens zijn optreden.

De sfeer zit er toch goed in, wanneer een crew member het podium beklimt om deze rapper, zanger aan te kondigen. Ze geeft aan dat Mr. Probz zeer selectief is in het aannemen van shows en dat Paaspop zijn eerste optreden van dit jaar wordt. Het is de eerste keer dat hij hier optreedt.

Met nummers als “The Treatment” de titletrack van zijn album uit 2013, laat de rapper zien dat hij inderdaad het wachten waard is. Tussen zijn nummers door geeft hij aan een “gek jaar” achter de rug te hebben. “Ik ben blij dat ik in Nederland zo veel support krijg, dat ik hier mijn eigen ding kan doen.”

Na zijn megahit “Waves” heeft de hype rondom Mr. Probz inderdaad ongekende hoogtes bereikt. Alleen al op YouTube werd deze hit meer dan twaalf miljoen keer bekeken. Hiermee bewijst deze veelzijdige artiest dat hij niet alleen een getalenteerd rapper is, maar ook een volwaardige zanger die beschikt over een prachtig stemgeluid.

Paaspop 2014 - Michael Prins - Robbert Ridderbeekx - TwinFlame photography - 006Ook op zijn track “Drivin’” gaat het publiek enthousiast mee: aanstekers en telefoons worden hoog in de lucht gehouden. Ondanks alle bravoure waarmee hij aangekondigd werd, is hem enige bescheidenheid niet vreemd; hij vertelt dat hij voorafgaand aan het optreden super nerveus was, mede doordat er technische mankementen waren.

Vervolgens brengt hij een Freestyle rap ten gehore, die met enthousiasme wordt ontvangen door het publiek. Technische mankementen of niet; dit optreden was absoluut de moeite waard.

Vervolgens op weg naar de intiemere ‘Jack Daniels‘ stage, waar de Nederlandse zanger Michael Prins een optreden zal verzorgen. Hij is de winnaar van het tv-programma “De Beste Singer-Songwriter Van Nederland.

Paaspop 2014 - Michael Prins - Robbert Ridderbeekx - TwinFlame photography - 012De nummers die hij ten gehore brengt zijn rustig en prettig om te beluisteren, maar naar mijn smaak toch net iets te eentonig. Misschien komt het door zijn gigantische hit “Close to You”, dat de rest van de liedjes ietwat teleurstelden. Terwijl het nummer “Close to You” alle download charts domineerde in 2013 en ik daar tot over mijn oren verliefd op werd. De set klonk voor mij eerlijk gezegd een beetje als ‘meer van hetzelfde’.

De muziek is mooi, melancholisch. Hij heeft een zeer warme stem. De  tent is dan ook helemaal vol. Het ontbreekt echter aan een introductie, en zeker in het begin ook aan interactie met het publiek.

Zijn (vaak prachtige) teksten zijn helaas vaak moeilijk te verstaan. Zijn uithalen zijn echter wel bijzonder krachtig. Het publiek geniet zichtbaar van zijn performance, dus waarschijnlijk had ik zelf persoonlijk iets te hoge verwachtingen hebben opgebouwd.

Paaspop 2014 - De Jeugd van Tegenwoordig - Robbert Ridderbeekx - TwinFlame photography - 021Om negen uur ’s avonds begeef ik me richting de ‘Apollo’ tent voor een optreden van de Amsterdamse rap formatie De Jeugd van Tegenwoordig. De tent is afgeladen vol en het publiek staat nog net niet letterlijk te trappelen van ongeduld. De groep wordt aangekondigd met een licht- en geluid spektakel. Zodra de groep het podium betreedt barst de tent zo ongeveer uit de voegen.

Bij het tweede nummer, hun hit “Watskeburt?!” kan simpelweg niemand meer stil staan. Het publiek gaat volledig uit zijn dak, er vliegen strandballen en opblaasbare ringen door de lucht. Er is ontzettend veel interactie met het publiek.

Niet alleen met “Watskebeurt” en “Sterrenstof” zingt iedereen luidkeels mee, het hele optreden is één groot feest, waar nog lang over nagepraat zal worden. Het is dan voor mij ook geen verrassing dat deze groep al sinds 2005 volle zalen trekt: ze hebben absoluut het talent om een publiek op te warmen en een sfeer van vrolijke gezelligheid te creëren.

Paaspop 2014 - Triggerfinger - Robbert Ridderbeekx - TwinFlame photography - 012Voordat headliner zijn opwachting maakt is het de beurt aan Triggerfinger. Deze driekoppige, Belgische hardrockband speelt in een strak ritme behoorlijk stevige hardrock nummers, met een ervaring waartegen de meeste artiesten niet op kunnen boksen.

Ook al zijn ze ‘slechts’ met drie muzikanten, ze zetten een echte show neer waar de echte hardrock liefhebbers in de volle, verlengde tent zichtbaar van smullen. Niet alleen is zanger en gitarist Ruben Block een genot om naar te luisteren, zijn charisma maakt de performance uitgesproken dynamisch.

Strak in het pak en volledig op elkaar ingespeeld, komen nummers als “By Absence Of The Sun” en “Game” goed tot zijn recht. Ook met de  cover ‘I Follow Rivers’ blaast Triggerfinger hun fans compleet van de sokken.

Paaspop 2014 - Triggerfinger - Robbert Ridderbeekx - TwinFlame photography - 014De Britse dance-act The Prodigy sluit deze diverse dag af op ongekende wijze. Speciaal voor deze act is de ‘Apollo stage‘ verlengd met vijftig meter zodat er ruim twaalfduizend bezoekers in konden. De zaterdag was al snel compleet uitverkocht en het was dan ook dringen bij deze afsluiter.

Na dit laatste prachtige optreden keer ik moe maar voldaan terug naar het hotel. Want hoe zeer ik ook geniet van dit festival, het is mij ’s nachts toch nog iets te koud voor een tent. Alhoewel ik de dag er na leer dat de camping dit jaar uitgebreid is, en dat er naast tenten en caravans ook een heuse campingsupermarkt is die tot twee uur na het laatste optreden open is.

Tevens zijn er echte tipi’s te huur voor een bijzondere campingbelevenis, en ‘flexotels’, luxe en comfortabele tweepersoons mobiele hotelkamers, voorzien van elektriciteit, bedden, licht en linnen. Paaspop denkt aan alles!

Een succesvolle dag met een enthousiast en gezellig publiek en bands die duidelijk zin hebben in deze aftrap van het festival seizoen. Vriendelijke crew members en een gestroomlijnde organisatie.

This slideshow requires JavaScript.

 

Categories: Festivals
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: