Home > Festivals > Paaspop – hoge verwachten ingelost met energieke slotact

Paaspop – hoge verwachten ingelost met energieke slotact

tekst: Christianne Ridderbeekx
foto’s: Robbert Ridderbeekx  – TwinFlame Photography

Paaspop 2014 - Tribute 2 Bob Marley - Robbert Ridderbeekx - Twinflame Photography - 050De laatste festivaldag van Paaspop staat in het teken van de ultieme sfeermaker, namelijk headliner The Kaiser Chiefs.

Toch valt er van dit festival meer te verwachten; het kenmerkende aan Paaspop is juist de diversiteit aan bands waardoor de tijd om vliegt.

Met 58.000 bezoekers dit weekend, zijn er 6.000 meer festival gangers dan vorig jaar; een nieuw record!

Zo ook op zondag, waar sfeervol wordt geopend door een aantal singer-songwriters. Binnen anderhalf jaar heeft Nielson bekendheid verworden door zijn deelname aan het tv-programma “De Beste Singer-Songwriter van Nederland.

Paaspop 2014 - Nielson - Robbert Ridderbeekx - Twinflame Photography - 005In juni zal hij optreden als voorprogramma bij niemand minder dan Guus Meeuwis. De lancering van zijn nieuwe album ‘Zo Van Ah Yeah’ komt met een tour langs onder andere Tivoli en Paradiso.

Op Paaspop krijgt Nielson het publiek enthousiast en de handen gaan in de lucht. De tent staat ondanks het vroege tijdstip al driekwart vol; Nielson is (verdiend) populair bij het publiek.

Hij zet een sfeervol optreden neer met veel meezingers. Hij heeft er duidelijk veel zin in, want zijn enthousiasme slaat over op het publiek. Onder andere de hits “Zo Van Ah Yeah” en  “Beauty En De Brains” (de dubbel platina hit) zorgen voor een meute dat luidkeels meezingt.

Paaspop 2014 - Maaike Ouboter - Robbert Ridderbeekx - Twinflame Photography - 010Nielson maakt veel contact met de tent op een enthousiaste wijze en laat regelmatig iedereen de zang even overnemen. Zo ook op “Als ik naar je kijk‘ en het is dan ook genieten, iedereen is zeker wakker!

Een andere deelneemster aan het zelfde tv-programma is Maaike Ouboter. Een maand na haar auditie heeft deze getalenteerde zangeres al een gouden plaat verworven. Haar lied ‘Dat Ik Je Mis’ komt binnen in de harten van de Nederlanders.

Zo is het nummer op YouTube al drie miljoen keer bekeken. Niet voor niets is de ‘Theater tent’ van Paaspop dan ook propvol wanneer deze jonge zangeres het podium op komt.

Samen met een begeleidende gitarist brengt Maaike het ene mooie luisterlied na het andere, met prachtige teksten die aanzetten tot nadenken.Haar breekbare, mooie stemgeluid vult het muisstille theater, nu en dan zichzelf begeleidend op gitaar.

Paaspop 2014 - Sandra van Nieuwland - Robbert Ridderbeekx - Twinflame Photography - 026Het publiek luistert ademloos naar haar muziek en teksten. Zoals het nummer “Jij De Koning” wat ze noemt  als “De eerste poging tot het schrijven van een Liefdesliedje.” Hoewel er veel mensen aanwezig zijn voelt het als een intiem optreden.

En “Zomaar” is een lied over talent dat ze schreef voor een talenten award. Zo laat Maaike het publiek meegenieten van haar zuivere zang en persoonlijk verhaal. Het applaus na afloop van haar nummers is dan ook hard en welgemeend.

Omdat ik me maar moeilijk los kon maken van het optreden van Maaike Ouboter, arriveer ik later bij de show van Sandra van Nieuwland in de ‘Apollo tent‘ die redelijk vol staat voor deelneemster van ‘The Voice Of Holland.’

Paaspop 2014 - De Wolff - Robbert Ridderbeekx - Twinflame Photography - 004Met haar sterke stem en begeleid door een goede band, zet Sandra van Nieuwland een absoluut mooi optreden neer. Het publiek zingt hard mee met meerdere nummers, waaronder haar succesvolle hit “More” de cover “Venus” en “Keep Your Head Up.

De zangeres komt op mij live charismatisch over, meer nog dan op televisie. Het is inmiddels al aardig warm in de tent, maar dat weerhoudt de vele liefhebbers van haar muziek niet er van om te komen luisteren.

De psychedelische bluesrockband DeWolff uit Limburg blaast het publiek compleet omver in een overvolle ‘Phoenix tent.’ Deze jonge formatie heeft al een flinke reputatie opgebouwd, die ze meer dan waar maken. In 2008 kregen ze hun eerste platencontract bij REMusic Records, waarna de bekendheid in snel tempo groeide.

Paaspop 2014 - De Wolff - Robbert Ridderbeekx - Twinflame Photography - 006Na het eerste optreden op PinkPop, kwam er ook meer interesse voor de band vanuit het buitenland en begonnen ze te toeren. Hun nieuwste plaat komt op 2 mei aanstaande uit en dat belooft wat. Het publiek is dan ook razend enthousiast om deze nu al legendarische muzikanten van eigen bodem te zien.

Bijna onafgebroken speelt de band het ene na het andere intense nummer, het eigen geluid van de stem van zanger Pablo van de Poel  aangevuld door het orgelspel van Robin Piso en de verbluffend strakke drumsessies van Luka van de Poel.

De band geeft duidelijk iedere seconde al hun energie. Het publiek reageert uitbundig op deze originele band met hun eigen sound. De invloeden van blues en psychedelische rock zijn inderdaad goed terug te horen in hun werk. Het rauwe geluid van de stem van zanger Pablo is onmiskenbaar en uniek.

Paaspop 2014 - Tribute 2 Bob Marley - Robbert Ridderbeekx - Twinflame Photography - 003Hoe Robin Piso zijn orgelspel zo knap combineert met continu headbangen en zang is me een raadsel. Ze doen het goed, deze jonge muzikanten, en zij zullen het ongetwijfeld nog zeer ver gaan schoppen.

Ik heb me verheugd op het optreden van Tribute2BobMarley Rootsriders met Mitchell Brunings. Dit optreden stond op mijn ‘must see’ lijstje, maar ik had vooraf nooit kunnen bedenken hoe zeer ik met volle teugen zou genieten van dit spetterende optreden.

De band kreeg de zegen van de enige echte Ziggy Marley, en na het beluisteren van deze groep kan ik niet meer dan beamen dat dit volledig terecht is. De zanger Philip  Tecla van de Rootsriders is een energieke man met een ontzettend levendige uitstraling. Inclusief lange dreadlocks en een stem die erg lijkt op de echte legende.

Paaspop 2014 - Tribute 2 Bob Marley - Robbert Ridderbeekx - Twinflame Photography - 042De hele ‘Apollo tent‘ verandert in een Reggae show. Bij nog geen ander optreden heb ik mensen zo uitbundig zien dansen, genieten en meezingen. Dat kan ook niet anders met bekende nummers als “I Shot The Sherrif“, “Iron Lion Zion“, “I Wanna Give You Some Love”, “Is This Love” en “Could You Be Loved.

De leadzanger van de tribute band Rootsriders wisselt af met ‘The Voice of Holland‘ finalist Mitchel Brunings, die tevens een zeer goede zang performance neerzet. De hele band ademt reggae, deze band IS reggae.

Er is geen persoon in de tent te vinden die niet danst op deze aanstekelijke, opzwepende muziek. “Three Little Birds”, “No Woman No cry” en “One Love” volgen, waarna deze spetterende show wordt afgesloten met de legendarische vertolking van “Redemption Song” door Mitchel Brunings.

Paaspop 2014 - The Boxer Rebellion - Robbert Ridderbeekx - Twinflame Photography - 012Wederom ben ik diep onder de indruk van de vertolking van deze beroemde nummers. Ik ga zo op in dit geweldige optreden, dat ik zelfs niet opmerk dat ik Blaudzun heb gemist, waar wel foto’s van zijn gemaakt.

Het zonovergoten Paaspop begint langzaam wat af te koelen op de vroege zondagavond. Het is tijd voor het optreden van The Boxer Rebellion, een alternatieve rockband uit Londen die in 2001 is opgericht.

Het is wat minder warm in de grote tent, waar het nog steeds druk is. Zodra de band begint met spelen zet de drummer een stevig tempo in. De gitaren zwepen het publiek op en leadzanger Nathan Nicholson heeft er duidelijk veel zin in.

Zowel de bassist als de gitarist geven een echte show weg door hun instrumenten hoog in de lucht te bespelen, terwijl het publiek al warm loopt. Deze band heeft een echt uniek, karakteristiek geluid. Dat is goed te horen bij nummers als “The Runner” en prachtige uithalen tijdens “Semi Automatic.

Paaspop 2014 - The Boxer Rebellion - Robbert Ridderbeekx - Twinflame Photography - 007De drummer gaat zo fanatiek op in zijn spel, dat het zweet van zijn hoofd gutst. Deze band is een absolute aanrader en een ware ontdekking op dit festival.

Het is hun eerste keer op Paaspop, vertelt zanger Casper Starreveld van de Nederlandse rockband uit Utrecht. Hij vertelt het publiek meteen erbij dat hij vindt dat iedereen er erg goed uit ziet. Kensington begint om half tien met een (terecht) volgelopen ‘Apollo tent’.

Fotografen vallen nog net niet over elkaar heen om alles vast te leggen en ook het publiek begroet deze band ronduit uitzinnig. Het onmiskenbare stemgeluid van de zanger vult de ruimte. In combinatie met de goed ingespeelde band, maakt het een compleet optreden om volop van te genieten.

Ook deze band heeft er duidelijk erg veel zin in en neemt het publiek mee door veel interactie op te zoeken. Zanger Casper Starreveld deelt met het publiek dat hij het “fucking lekker” vindt om weer terug te zijn op festivals, na “veel te lang in de studio” te hebben gezeten.

Paaspop 2014 - Kensington - Robbert Ridderbeekx - Twinflame Photography - 026Ze genieten er duidelijk van om weer op een festival op te treden. Mijn favoriete nummer was absoluut “Don’t Look Back“, maar ook “We Are The Young´ en de hit “Home Again” zijn pareltjes. Net als hun prachtige kippenvel nummer “Ghosts”.

Voor mij was Paaspop al geslaagd voordat de Kaiser Chiefs de Apollo stage betraden. Na twee dagen genieten van prachtige muziek en lekker weer, wordt dit optreden dan ook het ‘toetje’.

Er heerst echter een paar uur voor hun optreden backstage enige verwarring: het gerucht gaat dat fotografen tijdens hun optreden niet de fotopit in mogen. Gelukkig blijkt dit gerucht achteraf niet te kloppen.

Paaspop 2014 - Kaiser Chiefs - Robbert Ridderbeekx - Twinflame Photography - 004De Britse Indierock band uit Leeds gooit immers hoge ogen in de muziekwereld met hits als  “Oh My God“, “Ruby“en “Everyday I Love You Less and Less“. “Ruby” behaalde de top tien van de Nederlandse Top 40. Officieel begon deze band in 2003, maar de bandgeschiedenis gaat verder terug. De ruimte voor de Apollo stage staat al snel vol popelende fans.

De sfeer zit er dan al goed in, al ruim voordat de eerste noot wordt gespeeld.
Zodra de Kaiser Chiefs on stage komen gaat het publiek uit zijn dak op de hit “Every Day I Love You Less“. De lead zanger Ricky Wilson, rent over het podium als een zingende acrobaat.

Hij springt op geluidsboxen, gooit de microfoon met standaard en al hoog de lucht in, om deze vervolgens met een perfecte timing weer op te vangen om verder te zingen. Paaspop schudt op haar grondvesten met deze fantastische afsluiter.

Paaspop 2014 - Kaiser Chiefs - Robbert Ridderbeekx - Twinflame Photography - 044Met nummers als onder andere “I Predict A Riot” en “Little Shocks” maken zij dit laatste optreden in de Apollo tent tot een daverend succes. Van veiligheidsmaatregelen trekt de zanger zich overigens niet veel aan; hij springt met het grootste gemak midden in de fotopit, waar de fotografen net aanstalten maakten om weg te lopen.

Voor mij was dit optreden van de Kaiser Chiefs de ideale afsluiter van een festival dat op alle gebieden perfect is: goede muziek, heerlijk weer in tegenstelling tot vorig jaar en gezellige mensen.

Mijn complimenten gaan zeker uit naar alle vrijwilligers die mee werken aan dit festival: ze staan vaak uren lang op hun benen en maken heel wat mee. Zij maken dit goed georganiseerde eerste festival van het jaar (mede) tot een succes, jaar in jaar uit.

De organisatie van het festival stak ook dit jaar weer goed in elkaar. Bijna overal wordt aan gedacht door de organisatie. Het enige puntje van aandacht is naar mijn mening, dat het handig zou zijn als de route naar de parkeerplaats toe ’s avonds beter te verlichten en borden me letters zodat de vertrekkende bezoeker zich in het donker kan oriënteren op de parkeerplaats.

Paaspop voldeed ook dit jaar weer ruimschoots aan de verwachtingen. De line-up was stevig en er was letterlijk op alle gebieden voor ieder wat wils. Ook voor entertainment tussen de muziek door en goed eten (in de Resto-lounge) wordt gezorgd. Een mooie editie, die alweer meer bezoekers oplevert!

This slideshow requires JavaScript.

 

Categories: Festivals Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: