Home > CD reviews > Avatar – Hail The Apocalypse

Avatar – Hail The Apocalypse

tekst: Frans Neelen

Avatar- Hail The Apocalypseband: Avatar
titel: Hail The Apocalypse
genre: Melodic, Heavy, Alternative Metal
release: 16 mei 2014
label: Gain/Sony Music

Het Zweedse Avatar timmert inmiddels al weer zo’n veertien jaar aan de metalen snelweg. Melodieuze Death Metal boordevol riffs met een “blije” Helloween toon, is het geluid van de eerste drie album.

Op het vierde CD worden de nodige folk- en punk invloeden toegevoegd. Echter pas vanaf het in 2012 verschenen “Black Waltz” blijkt de band hun definitieve sound te hebben gevonden.

Door de toevoeging van industrial en funk, in combinatie met een onweerstaanbare groove en bombast, wordt dit een alleraardigst album. Het gevolg is een succesvolle tour door Amerika, en onlangs een Europese tour als supportact van Avenged Sevenfold.

Visueel onderging zanger Johannes Eckerström ook een transformatie gedurende de video opnamen van “Black Waltz”. De freaky clownsschmink past namelijk perfect bij de huidige muziekstijl van Avatar en draagt verder bij aan de onheilspellende sfeer van de nummers.

Op “Hail The Apocalypse” wordt heftig verder geborduurd op de nieuw ingeslagen weg. Om maar meteen met de welbekende deur in huis te vallen (denderen is beter uitgedrukt); “Hail The Apocalypse” is een buitengewoon vette metal plaat tjokvol verrassende nummers.

Nummers die allemaal voorzien zijn van een onweerstaanbare groove en wat zich als montagekit in je hersenpan vastzet. Of je nu wilt of niet, vette stampers als de titletrack “Hail The Apocalypse” en “Bloody Angel” blijven dagenlang nadreunen terwijl je werkt, sport of op de bank hangt.

Op bijzonder knappe wijze weet de band diverse stijlen samen te smelten, zodat er een lekker gevarieerde plaat is ontstaan.

Verwacht een potpourri van American Headcharge, Mindfunk, Rob Zombie en Slipknot om maar eens iets te noemen. De eerder genoemde knallers bieden samen met “Murderer”, “Death Of Sound” en het compleet over the top chaotische “Tsar Bomba” het brutere werk. Nummers die desondanks de zwaardere toon toch dansbaar klinken.

Daartegenover staan onweerstaanbare, met industrial doordrenkte, krakers als “Vultures Fly” en “Get In Line”. In combinatie met vocalen, die wisselen tussen death grunts, gefluisterde kreten en melodieuze zang, is dit een plaat die enerzijds desoriënteerd en toch bijzonder dynamisch is.

Het geweldige “Puppet Show” waarin draaiorgelmuziek en trompet gecombineerd wordt met een zware ‘Phantom Of The Opera’ riff met dreigend klinkende vocalen, past perfect bij het bizarre en onvoorspelbare karakter van de band. De CD sluit wat rustiger af met de Nirvana cover “Something In The Way” en “het sinistere “Tower”.

Conclusie

Avatar levert met “Hail The Apocalypse” een lekker gevarieerde plaat af waarbij je onmogelijk je hoofd stil kunt houden. Enerzijds hard, vol blastbeats en ruige gitaarrifs, anderzijds enorm catchy en dansbaar. Elk nummer biedt een verassing, is ongecompliceerd maar toch toegankelijk en bevat een sinistere dreiging. Een prestatie van formaat. Deze muzikale freakshow is entertainment in optima forma. Live klinkt deze hechte band fantastisch, heeft ook visueel het nodige te bieden en heeft daarom een enorme potentie om zich te ontwikkelen tot een toekomstige top act.

Rating
9,2/10

Tracklist
01. Hail The Apocalypse
02. What I Don’t Know
03. Death Of Sound
04. Vultures Fly
05. Bloody Angel
06. Murderer
07. Tsar Bomba
08. Puppet Show
09. Get In Line
10. Something In the Way
11. Tower

Website
http://www.avatar.net

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: