Home > CD reviews > IQ – The Road Of Bones

IQ – The Road Of Bones

tekst: Ruben Borger

IQ - The Road Of Bones (2014)band: IQ
titel: The Road Of Bones
genre: progressieve rock
release: 05 mei 2014
label: Giant Electric Pea

Een band die al dertig jaar bestaat, binnen het progressieve rock – en metal genre, waar ik nog nooit van gehoord heb. Met “The Road Of Bones” brengt dit vijftal alweer hun vijftiende studioalbum uit. Het is voor mij, als liefhebber, moeilijk te geloven; het bestaat echt en heet IQ.

Het nieuwe album markeert de terugkeer van bassist Tim Esau, die twintig jaar geleden stopte met de band en op dit album terugkeert om de baslijnen in te spelen.

Het wisselen van bassist is slechts één van de vele positiewisselingen die IQ heeft moeten doorstaan, wat de titel van de plaat zeer passend maakt.

The Road Of Bones’ is inmiddels het zoveelste album dat de band de afgelopen twintig jaar onder hun eigen label Giant Electric Pea uitbrengt. Gitarist en producer Mike Holmes zegt hierover “Het voordeel van onafhankelijk zijn, is dat we complete artistieke vrijheid hebben. Op deze manier is elk album een honderd procent IQ album.” En dat is precies wat dit nieuwe album is geworden.

Opener ‘From The Outside In’ is een zeer afwisselend en interessant nummer, ware het niet dat een behoorlijk aantal stukken aan Dream Theater doen denken. Hierdoor ontstaat een licht gevoel van herkenbaarheid, wat niet goed is voor de eigenheid van het nummer. In ieder geval kan gezegd worden dat er terugkeert wordt naar de roots van progrock.

Gelukkig wordt aan alle twijfel een einde gemaakt met het titelnummer. Een acht-en-een-halve minuuten durend meesterwerk dat bijna filmisch begint, met een rustig keyboard intro. Heel sferisch wordt dit nummer neergezet en vergezeld met zachte, bijna voorzichtige zang.

Om uiteindelijk, na een aantal minuten met een heerlijk rustige groove en gekke xylofoon-achtige arrangementen, uit te barsten in een lekker heavy, beukend en uptempo nummer. Nog steeds vergezeld door heerlijke sferische keyboards. Mijn absolute hoogtepunt van deze CD.

Vervolgens komt ‘Without Walls’ aan de beurt. Een epos dat net niet de twintig minuten raakt. In het kort gezegd is het een heerlijk rustig progressief nummer. Veel keyboards die wederom een prachtige sfeer neerzetten, begeleid door de rest van de band. Bij het refrein barst het even los, om daarna ietwat heftiger terug te keren. De keyboards worden wat onheilspellender en een gitaarriff ondersteunt de zang.

Het maar zes minuten durende nummer ‘Ocean’ is het beste te vergelijken met de titel van het nummer. Kabbelend gaat het nummer voorts, af en toe aanzwellend tot een wat symfonischer muziekstuk, maar constant terugkerend bij dat rustige en kabbelende.

Afsluiter ‘Until The End’ duurt twaalf minuten en is eigenlijk het beste te vergelijken met de openingsnummers. Rustig beginnen, dan weer stevig de boel aanpakken, om weer een heel scala aan leuke deuntjes, riffs en zanglijnen aan te bieden.

Conclusie

 Al met al is “The Road Of Bones” een heel erg goed, leuk en vooral ook interessant album. Helaas heb ik bij mijn promo de bonus CD niet gekregen; die bevat een zestal nummers opgenomen ten tijden van het nieuwe album, maar volgens de band “Niet in de sfeer van het album pasten.” Wat de muzikanten op dit album presteren is pure klasse en ervaring. Persoonlijk zou ik elke progfan deze CD als een verplichting aanschrijven en het zal menig progressief liefhebber een snel kloppend hart bezorgen.

Rating
9.0/10

Website
http://www.iq-hq.co.uk/

Categories: CD reviews
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: