Home > CD reviews > The Pussywarmers – I Saw Them Leaving

The Pussywarmers – I Saw Them Leaving

tekst: Ruben Borger

Pussywarmers - I Saw Them Leavingband: The Pussywarmers with Réka
titel: I Saw Them Leaving
genre: Alternative
release: 1 mei 2014
label: Wild Honey Records

Wie heeft er ooit geweten dat het mediterraanse deel van Zwitserland te vergelijken is met de Bahama’s? Zonovergoten stranden met palmbomen en vooral rustig aan doen wegens de warmte.

Dat is precies wat leden van The Pussywarmers doen voorkomen. Zelf noemen ze het “postkoloniale rock ‘n roll” en spelen ze hun muziek voor iedereen die het maar horen wil.

Onder anderen op uitvaarten en bruiloften, in theaters, clubs, kroegen en ook op Eurosonic Noorderslag. Samen met hun Hongaarse vriendin Réka brengen ze ‘I Saw Them Leaving’ uit. Het derde album van deze Zwitsers.

Na deze CD een aantal keer geluisterd te hebben, zijn er een aantal bijzondere conclusies die boven komen drijven. Het eerste is dat deze CD aanzienlijk beter tot zijn recht komt als hij met een koptelefoon geluisterd wordt, dan door de boxen van een versterker of computer. De plaat zit stampvol met arrrangementen, aparte geluiden en loopjes; die door verschillende instrumenten gemaakt worden.

Zo zijn er een banjo, accordeon, trompet, trombone, tuba en een contrabas terug te vinden. Dit gemengd met surf pop invloeden maakt een alternatieve mix. Helaas niet allemaal even duidelijk te horen als je gewoon de CD in een speler doet.

Daarnaast is deze plaat eigenlijk heel erg vergelijkbaar met de band Vampire Weekend. De vrolijke muziek, gecombineerd met aparte vocalen van zanger Fabio Pozzorini. Helaas ontbreken de interessante uithalen en gek gezongen stukken en nemen The Pussywarmers, op dat vlak, geen enkel risico. De zanger komt bij vlagen zeer ongeïnteresseerd over. Als middelbare scholieren die stoer proberen te doen tegen een leraar. Het lijkt monotone zang zonder enige afwisseling.

Zangeres Réka voegt op dat aspect bijzonder weinig toe. Ze zingt ook zeer monotoon en klinkt bij vlagen alsof ze niet meer weet waar de tekst precies over gaat. Het dieptepunt is dan ook ‘There Are Always Two Answers’. Hier zingen beiden samen, maar voornamelijk langs elkaar heen. Dit geeft een bijzonder beschonken en onprettig gevoel bij de luisteraar. Dit strookt overigens wel met de omschrijving van de samenwerking met Réka. De band en zei hebben een “kosmische relatie” en zo klinkt het dan ook: bijzonder zweverig.

Conclusie

“I Saw Them Leaving” is op zich een gezellige plaat, maar echt heel goed is hij niet te noemen. Het zou kunnen zijn dat deze stijl niet mijn smaak is, maar eigenlijk schieten The Pussywarmers op alle fronten net iets te kort. Misschien dat in een zonniger klimaat er nog hoogtepunten te vinden zijn, maar ik kan ze  helaas niet vinden.

Rating
6.0/10

Tracklist
01. Under The Sea
02. Sunrise
03. Looking Over
04. Feeling Of Death
05. There Are Always Two Answers
06. Fading Out
07. This Town
08. Young Men Living
09. Something You Call Love
10. I Saw Them Leaving

Website
http://thepussywarmers.com/

Categories: CD reviews
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: