Home > CD reviews > Stillwave – Stillwave

Stillwave – Stillwave

tekst: Paul Genugten

Stillwave - Stillwave epband: Stillwave
titel: Stillwave
genre: post-punk
release: 22 mei 2014
label: Studio Janeski

De roem snelt deze band vooruit: begin mei heeft de  Utrechtse band Stillwave de zalen plat in Liverpool, Manchester en Londen plat gespeeld.

En nu is ook de  eerste EP ‘Stillwave‘ gepresenteerd in een volle Ekko. De driekoppige band weet met de gelijknamige EP een internationaal publiek aan te spreken, wat bewonderenswaardig is.

Sinds de oprichting van de band in 2012 geven  zanger en bassist Marcel Jongejan, gitarist Michaël van Putten en drummer Adriaan Hogervorst al meer dan zestig concerten in bekende zalen als Tivoli De Helling, Simplon en De Peppel. Goede muziek mag gehoord worden, moeten ze gedacht hebben.

Kenmerkend voor hun geluid zijn de reverb gitaren, een krachtige drum en een hypnotiserende zang. Niets voor niets wordt Stillwave’s muziek omschreven als een innovatieve mix van alternative, post-punk, new wave en shoegaze in combinatie met elektronica en synthesizers.

Vanaf eind 2013 heeft Stillwave in de studio gezeten voor de opnames van de zelf getitelde EP “Stillwave“. De opnamen met Matthijs Kievit van Studio Janevski, hebben plaats gevonden in een enorme open ruimte, wat nog meer grootsheid toevoegt aan het geluid dat de hele plaat kenmerkt.

Voor de fans, op de EP staan in ieder geval de singles “Callow” en “Modes of Transport.” Deze nummers zijn respectievelijk in december 2013 en april 2014 uitgebracht.

Callow” begint als een typisch new wave, ska nummer: zenuwachtige gitaren en een monotone zang. Sneller en harder mondt dit uit in een muur van gitaargeluid, alsof de band staat te jammen in een te kleine ruimte en het geluid van alle kanten lijkt te komen, weerkaatst en zichzelf versterkt.

Net wanneer de luisteraar een knallend einde verwacht, geeft de band gas toe om alle registers op te zetten. Heel verleidelijk de duistere stilte in.

De nieuwe single “Modes of Transport” heeft ook al zo’n goede opbouw. De donkere afgemeten zang van Marcel Jongejan wordt ondersteund door een onschuldig tokkelende gitaar. Verrassend genoeg blijkt de melancholische stem in de hogere tonen prima tot zijn recht te komen. Melodieus werkt Stillwave toe naar een opzwepend hoogtepunt van gitaren en drums om te eindigen met suspensvol slagwerk.

Conclusie

Over beide tracks is overduidelijk nagedacht. Ze vormen een afgerond geheel met een kop en een staart. Daar tussenin creëert Stillwave een onontkoombaar urgente, beklemmende en dynamische sfeer. Twee nummers is voor de luisteraar niet genoeg, die wil meer en dat is een uitstekende aanleiding om de formatie eens live te zien. Binnenkort nog in de regio Utrecht en Amersfoort te zien. Het is duidelijk dat Stillwave een snelgroeiende band is, die een hoge standaard weet neer te zetten.

Rating
8.0/10

Website
http://stillwavemusic.com

Categories: CD reviews
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: