Home > CD reviews > Anathema – Distant Satellites

Anathema – Distant Satellites

tekst: Sabrina Smit

Anathema_-_Distant_Satellites_-_Artwork[1] aangepast naar 300 pixelsband: Anathema
titel: Distant Satellites
genre: progressieve rock
release: 9 juni 2014
label: Kscope

Wat begon als een doom metal band is door de jaren heen uitgegroeid naar een meer rock georiënteerd geluid.

De muzikaal ingeslagen weg die Anathema vanaf “Where Here Because We’re Here” en “Weather Systems” (2012) is gaan volgen, wordt verder uitgebouwd op “Distant Satellites”.

Dit nieuwe album bestaat uit progressieve nummers met een duidelijke kop en staart. De drums zijn – jammer genoeg – rustiger op dit album en de zanglijnen zijn meer op de voorgrond. Zowel Vincent Cavanagh als zangeres Lee Douglas hebben solo nummers, maar de samenzang is genoeg te horen.

Meer mensen zullen deze kant van Anathema waarderen. Het is toegankelijker voor het grote publiek, zonder dat ze onrecht doen aan hun eigen sound. Al houden zij zich absoluut niet aan de standaard drie minuten per lied.

Er wordt gewerkt met een goede opbouw, een perfect hoogtepunt en afronding. Het unieke jankerige gitaargeluid van Danny Cavanagh is gelukkig overeind gebleven en voert nog steeds de boventoon in veel nummers. “The Lost Song part 1″ heeft een geweldig mooie riff en zet de toon voor de rest van het album.

De melodieuze toetsenpartijen van Daniel Cavanagh in met name “Dusk (Dark is Descending)” is van een hoog niveau en draagt zeer bij aan het eigenwijze geluid wat Anathema kenmerkt. De muzikanten tasten steeds dieper in hun ziel, om mooie teksten over de liefde te schrijven.

In combinatie met de progressieve muziek, afwisselend rustig als uptempo, maakt het een zeer gevarieerd album om naar te luisteren. De band weet mij te beroeren, te raken, en moet ik af en toe slikken omdat de uitvoering en productie meer dan geweldig is. Zo grijpt “The Lost song part”  mij naar de keel qua intensiteit, al is is het tegelijkertijd het meest opzwepende nummer van dit album.

Absoluut hoogtepunt is “Anathema”, wat ruim zes minuten duurt. De toetsenpartij van Daniel Cardoso heeft een repeterende, sferische manier van spelen gekregen met als aanvulling de drums. Het is intens en ik heb er met veel aandacht naar geluisterd. Door de manier waarop Vincent Cavanagh zijn mooie rockstem gebruikt, is hij duidelijk nog meer gegroeid en heeft het geheel nog meer diepgang gekregen.

Op elk album wijkt altijd wel een nummer af, maar die doet het vaak live wel erg goed. Op dit album is dat “You’re Not Alone”. Waarna de sferische toetsenpartijen in “Firelight” een hele andere atmospheer neerzetten. Met ruim acht minuten is titletrack “Distant Satellites” het langste en meest typerende nummer.

 Conclusie

Met “Distant Satellites” perfectioneert Anathema het eigenzinnige, progressieve geluid. Met name de productie van Christer-André Cederberg is helder, enkele nummers zijn zelfs gemixed door Grammy genomineerde Steven Wilson en dat is duidelijk hoorbaar. Om het rijtje compleet te maken, Dave Stewart (Porcupine Tree, Steven Wilson) heeft aan dit album originele, orkestrale arrangementen toegevoegd.

Deze combinatie maakt dit album van een bijzonder hoge kwaliteit. Er is veel werk verzet in Oslo en dat is zeker te danken aan de creativiteit van de band. Zij schromen nieuwe invloeden niet, waardoor naar mijn mening Anathema nog steeds groeit en dient als voorbeeld voor vele nieuwe bands.

Er zijn in totaal tien nummers op dit album geplaatst, maar volgens mij heeft Anathema nog veel meer materiaal op de plank liggen. Ik kijk uit wat de band nog meer in petto heeft,want “Distant Satellites” is overdonderend en simpelweg een prachtig album. Ik ben heel benieuwd hoe de nummers live zullen uitpakken tijdens de Nederlandse tour.

Rating
9.5/10

Tracklist

 1. The Lost Song Part 1
 2. The Lost Song Part 2
 3. 
Dusk (Dark Is Descending)
 4. Ariel
 5. The Lost Song Part 3
 6. Anathema
 7. You’re Not Alone
 8. Firelight
 9. Distant Satellites
 10. Take Shelter

Live
20 Juli 2014 –  Zoetermeer, de Boerderij
17 Oktober 2014 – Tilburg, 013
12 November 2014 – Tivoli Vredenburg, Utrecht

Website
http://www.anathema.ws/

 

 

Advertisements
Categories: CD reviews
 1. No comments yet.
 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: