Home > CD reviews > Amberian Dawn – Magic Forest

Amberian Dawn – Magic Forest

tekst: Ruben Borger

Amberian Dawn - Magic Forestband: Amberian Dawn
titel: Magic Forest
genre: symfonic, female fronted metal
release: 27 juni 2014
label: Napalm Records

We hebben er een hoop van, uit bijvoorbeeld Nederland, de Scandinavische landen en het mediterraanse deel van Europa. De vraag is: hebben we inmiddels misschien genoeg van al die female fronted metal bands?

Amberian Dawn komt met hun zesde studioalbum. Voor het eerst verzorgt zangeres’, kortweg Capri genoemd, ook haar sterke vocalen op deze nieuwe plaat genaamd “Magic Forest”.

Er is al een hoop gedaan binnen de melodic  – syphonic metal, dat staat vast. Bands als Nightwish, Within Temptation, Stream of Passion, Epica en Kamelot hebben de afgelopen jaren laten zien dat het genre levendiger is dan ooit.

Dit maakt het vanzelfsprekend moeilijker om een originele en sterke plaat op te nemen, zonder vergeleken te worden met een van de eerder genoemde bands. Daar is Amberian Dawn helaas niet zo goed in geslaagd. De vocalen zijn grotendeels te vergelijken met een verbeterde versie van Anette Olson (ex-Nightwish), terwijl ook de muziek te herleiden is naar Nightwish, Kamelot en hier en daar een beetje Rhapsody Of Fire.

Maar wat is dit een goede plaat zeg! Nu dat enige minpuntje uit de weg is geruimd, kan er gesproken worden waarom dit album zo goed is. De stem van frontvrouwe  Päivi “Capri” Virkkunen knalt werkelijk uit de speakers en is erg aanstekelijk.

Het is haar zelfs gelukt om mij – als man-  de kopstem te laten gelden tijdens “Son Of Rainbows” en als er niemand in de buurt is, gil ik lekker met haar mee. Waar ook de sterke riffs op gitaar van Kimmo Korhonen en keyboard van Tuomas Seppälä ruimschoots overtuigen bij nummers als “Cherish My Memory”, “Warning” en “Magic Forest”.

Agonizing Night” bewijst dat de band ook wat meer mid-tempo nummer kan schrijven, die wel pittig blijven. Met name het refrein is ongelooflijk goed. Afsluiter “Green Eyed” is zó ongelooflijk bombastisch dat het bijna filmmuziek is geworden.

Het enige nummer dat mij wat moeilijk kan raken is “Memorial”. Hier zingt bariton Markus Nieminen een deel van het nummer. Qua tekst en muziek zit het hier allemaal wel goed, maar helaas is deze mannelijke stem wat moeilijker te plaatsen. Wat het samenspel tussen hem en zangeres Capri betreft, klinkt het wel goed samen. Maar  helaas moet het nummer nog wat groeien.

Conclusie

En zo kunnen we wel stellen dat Amberian Dawn geen enkele schade heeft opgelopen door de zangeressenwissel. Sterker nog, het is er alleen maar beter op geworden! Ondanks de duidelijke herkenbaarheid van de stijl en de invloeden die de band heeft, is het een heerlijke plaat geworden die menig liefhebber van het genre zal omarmen.

In één woord fantastisch. Dat is het enige waar ik meer wil afsluiten. Van begin tot eind is het een mooi avontuur dat je meesleept tot de cd afgelopen is. En misschien wel nog een keertje er achteraan, zo aanstekelijk en catchy is het bij vlagen. Echt Fantastisch.

Rating
9.5/10

Tracklist

 1. Cherish My Memory
 2. Dance Of Life
 3. Magic Forest
 4. Agonizing Night
 5. Warning
 6. Son Of Rainbow
 7. I’m Still Here
 8. Memorial
 9. Endless Silence
 10. Green-Eyed

Website
http://amberiandawn.com/

Categories: CD reviews Tags:
 1. No comments yet.
 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: