Home > CD reviews > Marty Friedman – Inferno

Marty Friedman – Inferno

tekst: Ruben Borger

MartyFriedman - Infernoband: Marty Friedman
album: Inferno
genre: heavy metal
release: 27 mei 2014
label: Prosthetic Records

Als ex-Megadeth en Cacophony lid en als veelvuldig solo-artiest, kunnen fans van Marty Friedman wel een hoop moois verwachten als hij een nieuwe plaat uitbrengt.

Infernois zijn nieuwste album en de titel is behoorlijk toepasselijk, want als er bij Friedman iets niet ontbreekt, dan is het wel vuur.

Het lijkt mij voor een gitarist een makkelijke stap om een solocarrière te beginnen. Zeker als je al tien jaar bij een band als Megadeth actief bent geweest en je daar gespeeld hebt op zeker vier van de beste albums die de band ooit gemaakt heeft

Het is duidelijk dat Marty Friedman er geen gras over liet groeien na zijn ontslag uit de band. Inmiddels staan er zeven soloalbums op zijn naam en heeft hij in Japan – het land waar hij woont – een succesvolle tv-serie. Aldus aanbeland bij album nummer acht: Inferno” met twaalf duidelijke metal nummers. Anders dan dat, kan ik het niet zeggen.

Met stip is het Friedman’s hardste muziek in zijn solocarrière. Dat is overigens helemaal geen bezwaar, voor de liefhebbers in ieder geval. Voor de meer rock-georiënteerde luisteraars zal dit album behoorlijk zwaar vallen.

Voor de geoefende luisteraar is het niet moeilijk om te ontdekken dat alle nummers muzikaal eigenlijk veel overeenkomen. Dat moet meneer Friedman ook opgevallen zijn en hij heeft de conclusie getrokken dat de nummers instrumentaal en op eigen kracht waarschijnlijk niet genoeg zijn voor een goed album.

Wat is zijn oplossing? Gastmuzikanten! Het is een schot in de roos gebleken, want deze rijkelijk aanwezige gastmuzikanten tillen de nummers duidelijk naar een hoger niveau. Van Alexi Laiho  zanger van Children of Bodom, Danko Jones, David Davidson tot Rodrigo Y Gabriela.

Deze muzikanten uit allerlei verschillende muzikale milieu’s;  van Spaanse gitaren tot snoeiharde melodische deathmetal, dat  alles komt samen op “Inferno” onder de leiding van Marty Friedman.

Zo ontstaat er een hele fijne plaat vol met hele goede nummers, zoals ‘Sociopaths’, met David Davidson en ‘Lycanthrope’ met daarop bijdragen van Alexi Laiho en Danko Jones zijn harder en rijkelijk opgevuld met grunts.

Waar ‘Wicked Panacea’ een prachtig samenspel is van solo’s door Friedman en Spaanse gitaar van Rodrigo Y Gabriela, zijn ‘Resin’ en de titletrack ‘Inferno’ twee solonummers die zeer technisch zijn en heerlijk om te volgen.

Mijn persoonlijke hoogtepunt is ‘I Can’t Relax’ met Danko Jones. Hier wordt een fijn rocknummer neergezet dat bijzonder lekker in het gehoor ligt.

Conclusie

Marty Friedman heeft een fantastisch album afgeleverd! Er zijn eigenlijk geen negatieve aspecten te benoemen. Buiten het feit om dat de muzikale basis over de hele CD wel veel van hetzelfde is. Dat is zo ontzettend goed opgelost door deze fenomenale gastmuzikanten over te laten komen, dat het gewoonweg een groot succes is.

Friedman mag trots zijn op wat hij hier heeft neergezet. En nu maar hopen dat we de nummers in vol ornaat ooit live zouden kunnen zien en dan wel met de gastmuzikanten erbij.

Rating
9.5/10

Tracklist

 1. Inferno
 2. Resin
 3. Wicked Panacea (met Rodrigo Y Gabriela)
 4. Steroidhead (met Keshav Dhar)
 5. I Can’t Relax (met Danko Jones)
 6. Meat Hook (met Jorgen Munkeby)
 7. Hyper Doom
 8. Sociopaths (met David Davidson)
 9. Lycanthrope (met Alexi Laiho & Danko Jones)
 10. Undertow (met Gregg Bissonette & Tony Franklin)
 11. Horrors (co-written by Jason Becker)
 12. Inferno (reprise)

Website
http://www.martyfriedman.com/

 

 

 

 

 

Categories: CD reviews Tags:
 1. No comments yet.
 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: