Home > Concerts > Seether – spijkerhard en vol plezier in een druk Patronaat

Seether – spijkerhard en vol plezier in een druk Patronaat

tekst: Joost Wijdeven
foto: copyright Seether

Sheeter - patronaat1Seether bestaat al sinds 1999, toen nog als Saron Gas. Zanger en gitarist Shaun Morgan is het enige nog overgebleven lid van de originele bezetting.

De overige vaste leden van Seether namelijk bassist Dale Stewart (2000) en drummer John Humphrey (2004) zijn inmiddels ook al Seether-veteranen.

Dat is te merken: de band speelt als een goed lopende rock machine. Tijdens de 2014 toer is lead-gitarist Bryan Wickmann aan de band toegevoegd zodat Shaun zich meer op de zang kan toeleggen.

De band staat aan de vooravond van de release van hun nieuwe album “Isolate and Medicate”(Spinefarm records). Dit nieuwe, inmiddels zesde album van de post-grunge rockers uit Pretoria, Zuid-Afrika komt uit op 1 juli.

Seether is in aanloop naar deze release op tour in Europa, zo wordt op 27 juni Graspop Metal Meeting aangedaan. Een paar dagen voorafgaand aan dit festival optreden, is er een clubshow in een goed gevuld Patronaat.

Field of Steel, de lokale rockhelden, mogen deze avond aftrappen. Dat de band in Haarlem en omstreken de nodige bekendheid geniet, blijkt uit het feit dat het Patronaat al tijdens hun optreden al bijna vol is. De door Nirvana en Soundgarden geïnspireerde hardrock van het viertal, wordt behoorlijk enthousiast ontvangen door het publiek in het Patronaat. Hoogtepunt is het laatste nummer “Fill Me Up” waarop de band helemaal losgaat.

Vanaf de eerste snijdende riff van “Gasoline” maakt Seether duidelijk waarom zij de hoofdact van de avond zijn. In een moordend tempo worden “Gasoline”, “Needles”, “Fine Again” en “69 Tea”, allen afkomstig van “Disclaimer” uit 2002, in één overweldigende serie gespeeld. De toon is daarmee gezet, Seether heeft er zin in en gaat er keihard tegenaan!

Broken”, ook al afkomstig van “Disclaimer” wordt verrassend klein gebracht door Shaun en Dale op twee gitaren. Dan is het moment voor drummer John Humprey aangebroken: prachtig wit uitgelicht geeft  hij een drumsolo, die hij spectaculair afsluit door zijn stokken het publiek in te gooien en slechts met zijn handen te drummen.

Sheeter - Patronaat2Na een stevige uitvoering van “Take Me Away” is het tijd voor wat recenter werk, na een enthousiast ontvangen “Rise Above This” wordt het eerste nummer van de nieuwe plaat gespeeld. De single “Words as Weapons” is een kenmerkend Seether nummer met een scherpe dynamiek tussen melodieus en spijkerharde riffs.

Een van de hoogtepunten van de show vormt de Deftones cover “Change (In The House Of Flies)” en die snoeihard, met veel respect voor het origineel , door Seether eigen is gemaakt.

Tijdens “Tonight” van het album “Holding Onto Strings Better Left To Fray” (2011)  gaat het jonge publiek volledig uit zijn dak. Iets wat het tijdens het briljant gespeelde “Country Song” nog eens dunnetjes over wordt gedaan.

De band krijgt er door het enthousiasme van het publiek ook steeds meer zin in. Ook zanger Shaun, die tijdens een eerder optreden in Nederland  bijna de hele show zijn gezicht verborgen hield achter zijn haren, heeft er schik in en praat met het publiek: “I feel like playing some new shit!” roept hij de zaal toe, waarna “I See You At The Bottom” en “Save Today” volgen.

De show wordt afgesloten met het bijtende “Fake It” en een prachtige uitvoering van “Remedy”, een laatste hoogtepunt van een geweldige show. Er komen geen toegiften, daar doet Seether niet aan.

Seether is in absolute topvorm. Bij eerdere optredens klopte het muzikaal altijd al perfect, dit keer spat het plezier van het podiam af, wat resulteert is een spektakel!

Categories: Concerts Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: