Home > News > Grave Digger – Return Of The Reaper

Grave Digger – Return Of The Reaper

tekst: Ruben Borger

Grave Digger - return of the reaperband: Grave Digger
album: Return Of The Reaper
genre: Heavy Metal
release: 11 juli 2014
label: Napalm Records

Als een band het dertigjarig jubileum inmiddels gevierd heeft en toe is aan hun zeventiende studioalbum, dan is het logisch dat er hoogte en dieptepunten te vinden zijn in hun geschiedenis.

De Duitsers van Grave Digger hebben dat ook zeker ervaren. Des te knapper is het dat deze mannen twee jaar geleden kwamen met “Clash Of The Gods” een album dat alom geprezen werd met kritieken wisselend tussen ”Fantastisch!” en ”Heel erg goed!”. Eens kijken of ze dat met deze nieuwe plaat weer kunnen bewerkstelligen.

 “Return Of The Reaper” is het zeventiende wapenfeit van deze heavy metal formatie. Ditmaal word er geen groots, mythisch verhaal verteld met de plaat.

Al is de oude mascotte weer van de partij. In het gelijknamige openingsnummer is dan ook – naast een heerlijk mineur pianostukje – een paard en wagen te horen, die uiteindelijk uitbarsten in gegil en paniek.

Knallend gaan de mannen dan van slag met “Hell Funeral”. Een nummer dat moeilijk te grijpen is. De zang is verre van optimaal, maar dat ligt mede aan het raspende geluid van zanger en oprichter Chris Boltendahl. Verder beukt het nummer heerlijk en is met name het refrein goed mee te brullen.

En dat is hoe de plaat zich eigenlijk verder ook ontwikkeld. De metal die we van deze muzikanten kennen en verwachten,  is heerlijk aanwezig. Van het begin tot eind is het Grave Digger. Bij vlagen klinkt Boltendahl bijna als Lemmy Kilminster van Motorhead, maar dat is eigenlijk wel een leuke toevoeging aan de CD. Een welkome afwisseling van het raspende ‘normale’ geluid van deze frontman.

Hoogtepunten zijn er in de vorm van “Death Smiles At All Of Us”, “Dia De Los Muertos” en vooral ook “Tattoed Rider”. Dit laatste nummer is van het begin tot het einde fantastisch. Heerlijk mee te schreeuwen, met name het lichtelijk catchy refrein, samen met fijne solo’s van gitarist Axel Ritt.

Helaas zijn er ook twee dieptepunten aanwezig. “Season Of The Witch” is, net als de gelijknamige film met acteur Nicholas Cage, gewoon een matig nummer. De refreinen gaan nog wel, maar alles daarbuiten is gewoon minder dan de rest van de plaat. Zowel qua zang, als gitaren en keyboards is het onder de maat.

Afsluiter “Nothing To Believe” is de daadwerkelijke aanfluiting van de plaat. Metalliefhebbers weten inmiddels wel dat er maar weinig zangers zijn met een rauwe stem die een mooie ballad neer kunnen zetten, zoals Jon Oliva bij Savatage ooit “Believe” zong. Boltendahl kan dat helaas helemaal niet. Gelukkig is het refrein, met de zang van de rest van de band op de achtergrond nog te behappen. Al is het geheel is om te huilen.

Conclusie

In grote lijnen lukt het Grave Digger wel weer een goede plaat af te leveren. Helaas is de klasse die de band twee jaar terug op “Clash Of The Gods” afleverde niet helemaal doorgezet. Ook is het jammer dat er geen groter verhaal verbonden is aan deze CD, zoals de band al heeft bewezen in het verleden.

Uiteindelijk is het een prima plaat. Fijn in het gehoor, als je houdt van de rauwe zang. Fans die houden van het oude werk zullen zeker niet teleurgesteld worden. Hield je in eerste instantie al niet van deze Duitsers? Dan zal deze plaat je niet kunnen bekoren.

Rating
7.5/10

Tracklist

 1. Return Of The Reaper
 2. Hell Funeral
 3. Wargod
 4. Tattoed Rider
 5. Ressurrection Day
 6. Season Of The Witch
 7. Road Rage Killer
 8. Grave Descrator
 9. Satan’s Host
 10. Dia De Los Muertos
 11. Death Smiles At All Of Us
 12. Nothing To Believe

Website
http://www.grave-digger.de/

Categories: News
 1. No comments yet.
 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: