Home > News > Overkill – White Devil Armory

Overkill – White Devil Armory

tekst: Frans Neelen

overkill-white-devil-armoryband: Overkill
album: White Devil Armory
genre: Thrash Metal
release:18 Juli 2014
label: Nuclear Blast

De oude garde in de thrash scene levert de laatste tijd wel erg hoogstaand materiaal af.De laatste albums van Kreator, Onslaught, Holy Moses, Death Angel om er maar eens een paar te noemen, behoren stuk voor stuk tot hun beste materiaal.

Overkill ging deze bands daarin al voor met het fenomenale “Ironbound” (2010) gevolgd door het ook al niet misselijke “The Electric Age” (2012).

“White Devil Armory” is alweer de zeventiende langspeler in het bijna vijfendertigjarige bestaan van deze Amerikaanse band. Na het originele intro “XDᵐ´ schiet “Armorist“ uit de startblokken als een op hol geslagen mitrailleur.

Wat een allesverwoestend nummer is dat zeg. Wanneer ze hiermee live openen mag je je schoenveters van tevoren wel heel strak aanbinden om overeind te blijven.

Nee van enige sleet op het materiaal en, of de band is totaal geen sprake. Sterker nog, Overkill wordt alleen maar beter en consistenter.

Kortom “White Devil Armory” is wederom een retestrakke plaat vol met moddervette riffs, heerlijke gitaarsolo’s en de kenmerkende knerpende vocalen van BobbyBlitzEllsworth gegoten in supersnelle, agressieve en dreigende tracks.

De ouderwetse punkinvloeden steken ook weer even hun kop in tracks als “Pig” en het fel beukende “Bitter Pill”. Ook het gitaarwerk is weer van de hoogste klasse en veelvuldig onnavolgbaar. Luister maar eens naar “King Of The Rat Bastards” en “Down to the Bone”.

“Another Day To Die” mag dan tekstueel refereren aan de aanvallen op Bobby’s gezondheid (kanker, beroerte, longontsteking), muzikaal en vocaal worden ook hier weer alle registers open getrokken. Frontman Bobby is gelukkig niet klein te krijgen en gaat als vanouds weer helemaal los: old school thrash zoals het hoort.

“White Devil Armory” mag dan niets nieuws onder de zon bieden maar is wel verduiveld aanstekelijk lekker. Dit album steekt zeker nieuwelingen naar de kroon, dat moge duidelijk zijn. Sterker nog, het een van de beter albums door Overkill gemaakt.

 

Conclusie

Overkill levert voor de derde maal op rij, een album af dat met gemak tot hun beste top vijf behoord. Een supervet, agressief thrash album van een contant hoog niveau. Overkill laat horen hoe deze muziek gespeeld, gezongen en geproduceerd moet worden.

De energie en het enthousiasme spat er vanaf en wat mij betreft laten ze al jaren die zogenaamde ‘Big 4 of Thrash’ en de jonge garde een stevig poepie ruiken. “Ironbound” blijft mijn favoriet, maar dit album sluit daar naadloos op aan. Overkill mag er zeker nog wat jaren en albums aanplakken en live zijn ze niet te versmaden. Superplaat derhalve en een vette, onmisbare aanrader voor iedereen en de liefhebbers van het genre in het bijzonder.

Op de gelimiteerde versie krijg je twee bonustracks extra waaronder de Nazareth cover “Miss Misery” met gastvocalen van Accept zanger Mark Tornillo. Dat is zeker de moeite waard.

Rating
9/10

Tracklist
1. XDᵐ
2. Armorist
3. Down To The Bone
4. Pig
5. Bitter Pill
6. Where There’s Smoke…
7. Freedom Rings
8. Another Day To Die
9. King Of The Rat Bastards
10. It’s All Yours
11. In The Name
12. The Fight Song (bonustrack)
13. Miss Misery (bonustrack)

Website
www.wreckingcrew.com

 

 

 

Categories: News Tags: , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: