Home > News > Arch Enemy – War Eternal

Arch Enemy – War Eternal

tekst: Kees Schijven

Arch Enemy - War Eternalband: Arch Enemy
titel: War Eternal
genre: melodic death metal
release: 6 juni 2014
label: Century Media

War Eternal” is alweer het tiende studioalbum, van het in 1995 als sideproject opgerichte Arch Enemy door de broers Amott.

Er is nogal wat veranderd binnen de band na hun laatste album “Khaos Legions” uit 2011, zo heeft gitarist Christopher Amott de band voor de tweede keer verlaten en is vervangen door Nick Cordle (Arsis).

Ook heeft zangeres Angela Gossow een stapje terug gedaan, en is recentelijk vervangen door Alissa White Gluz (The Agonist), alhoewel Angela wel betrokken blijft bij de band als manager.

Voor wie dacht dat de sound van de band ingrijpend veranderd zou zijn door deze line-up wisselingen, kan ik gerust stellen: het vertrouwde Arch Enemy geluid is gebleven.

De band klinkt nog steeds hard en melodieus, misschien zelfs wel meer dan op de laatste albums. Dat zou zomaar een gevolg kunnen zijn van de inbreng van vers bloed in de band. Na het intro ‘Tempore Nihil Sanat’ barst het typische Arch Enemy geweld los in de vorm van ‘Never Forgive, Never Forget’ een snel en bruut nummer, zeker een van de (vele) hoogtepunten op dit album.

Ook het titletrack zet deze trend voort, al loopt het gas wel een beetje terug. Om vervolgens op ‘War Eternal’ te verrassen; een heavy en gevarieerd Arch Enemy nummer. Variatie is er overigens genoeg op dit album, zo zit er halverwege de plaat een rustpunt in de vorm van het instrumentale ‘Graveyard Of Dreams’ , en ook ‘Time Is Black’ is  afwijkend van de Arch Enemy standaard.

Waar bij ‘No More Regrets’ het gas er weer vol op gaat, met spetterende solo’s van de gitaarduo Amott en Cordle, met de rochel des doods van Alyssa – die niet onder doet voor haar voorganger Angela – gaat bij ‘You Will Know My Name’ het gas er weer een beetje af. Ook ‘Stolen Life’ is weer heel herkenbaar, en toch ook weer fris en energiek tegelijk.

Waar verandering van vocalisten nogal al eens een verandering van de sound van een band teweeg brengt,  is hiervan geen sprake bij Arch Enemy. Alyssa White – Gluz brengt het er goed vanaf en is een waardige opvolgster van Angela Gossow.

Hoewel Alyssa bij haar vorige band The Agonist toch wel degelijk anders klonk, doordat ze haar grunts afwisselde met cleane zang en screams. Dat laat ze  bij Arch Enemy achterwege en beperkt zich tot haar grunts, waardoor het nog steeds als het vertrouwde geluid van Arch Enemy is blijven klinken.

Het album staat vol technisch en complexe, maar herkenbare Arch Enemy composities, zoals ook ‘On And On’ en ‘Avalanche’ met vette riffs en een bijna klassiek aandoende achtergrondmelodie. Ook op ‘Down To Nothing’ gaat de band weer los, een heel gevarieerd nummer en met weer aardig wat tempowisselingen. ‘Not Long For This World’ sluit het “War Eternal” album af, en is een instrumentaaltje wat een beetje doomachtig aan doet en in dat opzicht afwijkt van de rest van het album. Wel een teleurstellende afsluiter voor een verder vlekkeloos album.

Conclusie

Arch Enemy heeft met “War Eternal” een sterk en gevarieerde plaat afgeleverd in de ware Arch Enemy traditie. De diverse wisselingen in de line-up hebben er niet voor gezorgd dat de sound totaal anders is geworden dan wat je zou verwachten. Toch klinken ze weer frisser en energieker dan op de laatste paar platen, wat vooral te danken zal zijn aan de nieuwe inbreng in de band. Benieuwd hoe dit live gaat klinken, op plaat in elk geval heel goed naar mijn mening.

Rating
9/10

Tracklist

 1. Tempore Nihil Sanat (Prelude in F Minor)
 2. Never Forgive, Never Forget
 3. War Eternal
 4. As The Pages Burn
 5. No More Regrets
 6. You Will Know My Name
 7. Graveyard Of Dreams
 8. Stolen Life
 9. Time Is Black
 10. On And On
 11. Avalanche
 12. Down To Nothing
 13. Not Long For This World

Website
http://www.archenemy.net

 

 

 

 

 

 

 

Categories: News Tags:
 1. No comments yet.
 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: