Home > CD reviews > Alestorm – Sunset On The Golden Age

Alestorm – Sunset On The Golden Age

tekst: Ruben Borger

Alestorm - Sunset of the golden ageband: Alestorm
album: Sunset On The Golden Age
genre: bacon powered Pirate Core
release: 1 augustus 2014
label: Napalm Records

We are here to drink your beer, To steel your rum at the point of a gun.” Dat kan maar één band zijn jongens en meisjes.

Jawel, verblijd u, Alestorm is terug. De Schotten uit Perth leveren alweer een vierde studioalbum af.

Wie had voorspeld dat het deze mannen het zo ontzettend ver zouden schoppen, had een weddenschap af moeten sluiten, want het is werkelijk waar.

Recent op het Graspop festival, trokken ze een vol veld voor het hoofdpodium, ondanks het tijdstip half een in de vroege middag. 

Zo hebben vele metalfans hun éérste wall of death met deze ‘Bacon Powered Pirate Core’ gevierd. En nu het album ‘Sunset On The Golden Age’. Wat is het resultaat? Laat mij beginnen met een van de meergenoemde clichés, die er bestaat als journalist.

Deze band, daar houd je van, of je vind het helemaal niets. Deze plaat zal je niet overtuigen om toch stiekem van Alestorm te laten houden, maar zal elke fan en liefhebber uit zijn dak laten gaan!

Met titels als “Walk The Plank”, “Surf Squid Warfare”, “Wooden Leg!” en natuurlijk de eerder uitgebrachte single “Drink” komen deze mannen ons weer veroveren met het beste piratenmetaal dat op de markt te vinden is.

Zanger Christopher Bowes kan nog steeds helemaal niet zingen, maar zijn raspende stem geeft ook op deze plaat weer de finishing touch in het gehele plaatje. Wel zit in de zang het grootste punt van aandacht. Als Chris te vaak alleen moet zingen, zonder al te veel muzikale begeleiding, klinkt dat toch niet al te prettig.

Het ergst is dat merkbaar op het titelnummer ‘Sunset On The Golden Age‘, waar een poging gedaan wordt tot een sentimenteel stuk muziek neer te zetten. Helaas is dat met Christopher’s stem gewoon heel erg lastig.

Een nieuwe toevoeging aan de Alestorm muziek zijn grunts. Waar op “Back Through Time” al gegrunt werd in het nummer “Death Throes Of The Terrorsquid”, wordt dat nu als toevoeging aan een vijftal nummers gebracht. Het zet zeker een andere toon aan de nummers, waardoor deze ook ietwat heftiger aandoen.

Nergens klinkt het ongepast of vervelend, het voelt heel natuurlijk aan. Wat wel weer heel bewonderenswaardig is, zijn de onderwerpen die ze gekozen hebben. Waar deze muzikanten eerder verraders kielhaalden, hebben ze nu ook wat extra aandacht voor het lopen van de plank.

En waar op de voorganger van deze plaat de mannen het verleden in doken om Vikingen te verslaan, gaan ze nu de toekomst in om ondode inktvissen te slachten. Echt heel serieus gaat dat natuurlijk niet, maar daardoor is het des te knapper dat ze niet in oeverloze herhalingen vallen.

Nummers als “Drink”, “Wooden Leg!” en “Quest For Ships” zijn wel weer typische, hilarische Alestorm songs in de lijn van “Keelhauled” en “Rum” die op de voorgaande albums stonden. Muzikaal is het allemaal wederom weer goed te versmaden. Bij vlagen komt er een wat meer folk-achtige sound aan de nummers, meer dan op andere albums. Dit maakt de plaat wel ook weer heel interessant.

De keyboards zijn weer rijkelijk aanwezig en pakken ook meerdere malen de voorgrond, waar lekker stevig gitaar en drumwerk de hele boel afmaakt.

Conclusie

Alestorm heeft gewoon weer een fantastische Bacon Powered Pirate Core album afgeleverd. Met als enige puntje van kritiek dat de zang niet altijd even goed uit de verf komt, hebben ze het erg goed gedaan. Met als cadeautje de cover van “Hangover”, waarbij de tekst ietwat aangepast is, maken deze Schotten je gewoon om de haverklap hard aan het lachen. Je kan gewoon niet anders!

Nogmaals, als je deze muziek al niets vond, zal deze plaat je zeker niet op andere gedachten proberen te krijgen. En daar is helemaal niets verkeerds aan, daar ga ik de plaat ook zeker niet op afrekenen. Ik kan niet wachten om ze in een clubshow te zien hier in Nederland, dat wordt een en al feest, kan ik je vast vertellen.

Rating
8.5/10

Tracklist
1.Walk The Plank
2.Drink
3.Magnetic North
4.1741 (The Battle Of Cartagena)
5.Mead From Hell
6.Surf Squid Warfare
7.Quest For Ships
8.Wooden Leg!
9.Hangover
10.Sunset On The Golden Age

Website
http://www.alestorm.net/

Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: