Home > CD reviews > Evergrey – Hyms For The Broken

Evergrey – Hyms For The Broken

tekst: Ruben Borger

Evergrey - Hymns for the broken

band: Evergrey
album: Hymns For The Broken
genre: progessieve, symfonische Metal
release: 26-09-2014
label: AFM Records

Het heeft even geduurd, maar Evergrey heeft eindelijk weer een nieuwe plaat uitgebracht, na drie jaar wachten  door de fans.

De equipe van het Zweedse Evergrey-mastermind Tom Englund is na ontelbare positiewisselingen weer op volle kracht aan de slag gegaan.

Met een aantal oudgedienden van Evergrey in de gelederen, is een poging gedaan om een waardig opvolger te maken voor het voorgaande album ‘The Glorious Collision’ (2011). Het resultaat? ‘Hymns For The Broken’ is een geweldige plaat, ongelooflijk!

Drie en een half jaar na ‘The Glorious Collision’ heeft de band afscheid moeten nemen van drummer Hannes Van Dahl, die weggekaapt is door Sabaton. Naast deze line-up wisseling heeft zanger Tom Englund het heft iets strenger in handen genomen.

Voor de zoveelste keer wijzigt hij meer dan de helft van de band, ditmaal om oudgedienden gitarist Henrik Danhage en drummer  Jonas Ekdahl terug te halen. In deze hernieuwde opstelling is toen eindelijk ‘Hymns For The Broken’ opgenomen.

Deze plaat opent met ‘The Awakening’ waarin, uiterst vrolijk, iemand gemarteld wordt. Dit loopt over in een stem die menigeen al eens gehoord zal hebben op de single ‘King Of Errors’, het nummer dat als eerste echte song zijn opwachting maakt.

Wat gelijk aanslaat is het goede gitaarwerk van de teruggekeerde gitarist Henrik Danhage. Een lekkere solo en mooie riffs sieren het nummer.

Iets wat op de gehele CD slaat, is dat het een ongelooflijk “cleane” plaat is. Vocaal is Tom Englund natuurlijk één van de besten die er is. Daarnaast is aan het hele geluid van Evergrey veel zorg besteedt.

De productie en grote delen van het gitaarwerk zijn dit keer behoorlijk glad neergezet. Zelfs de met distortion aangedikte riffs,  klinkt het geheel prachtig glad en gepolijst:  dat vergt vakmanschap.

Verderop de plaat staan de bewonderenswaardige songs ‘Black Undertow’, ‘Archaic Rage’ en ‘The Fire’. Alle drie zijn dit fantastische nummers. ‘Black Undertow’ doet aan als een semi-ballad, terwijl ‘Archaic Rage’ en ‘The Fire’ beiden lekker beukende nummers zijn, die recht doen aan de cleane vocalen van Tom Englund.

Op ‘The Fire’ horen is zelfs een kinderkoor te horen dat overloopt in een vrouwelijke schreeuw. Iets dat prachtig aansluit bij de, met lichtelijk verknipte ondertoon, gezongen tekst “I’m broken in two!”.

Er zijn ook twee minder passende nummers op het album. Allereerst ‘The Grand Collapse’. Dit is helemaal geen slecht nummer, maar het is alleen niet echt klinkend zoals Evergrey. Het is neigt bijna naar een soort Katatonia-achtige song. Twee bands die qua melancholiek absoluut niet ver uit elkaar liggen.

Daarnaast is de ballad ‘Missing You‘ gewoonweg niet de mooiste of beste ballade die deze Zweden ooit geschreven hebben. Denk aan de eerdere conceptalbums waarmee deze band groot is geworden.

Een van de absolute hoogtepunten is voor mij het titelnummer ‘Hymns For The Broken’. De tekst, de muziek en de zang combineren zo ontzettend mooi in dit nummer. Het nodigt uit om lekker meegezongen te worden, waar ik me dus ook totaal niet meer voor schaam, ‘s avonds op straat.

Conclusie

Het is overduidelijk dat Evergrey weer een  fantastische plaat heeft afgeleverd. Tom Englund heeft duidelijk geen drie jaar stilgezeten na het vorige album en de cleane zang met productie doen de band goed. Het brengt Evergrey uit de progressieve hoek, naar de toegankelijkere symfonische meta. Een band die interessant blijft en door line-up wisselingen zich niet laat tegenhouden om een dynamisch geluid neer te zetten. Absolute favoriet blijft het titelnummer.  Laat iedereen maar weten dat Evergrey een band is die elk levend mens gehoord moet hebben.

Rating
9,5/10

Tracklist

 1. The Awakening
 2. King Of Errors
 3. A New Dawn
 4. Wake A Change
 5. Archaic Rage
 6. Barricades
 7. Black Undertow
 8. The Fire
 9. Hymns For The Broken
 10. Missing You
 11. The Grand Collapse
 12. The Aftermath

Website
http://www.evergrey.net/

Categories: CD reviews Tags:
 1. No comments yet.
 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: