Home > CD reviews > Iamthemorning – Belighted

Iamthemorning – Belighted

tekst: Ruben Borgen

Belighted I am the morning artiest: Iamthemorning
album: Belighted
genre: Progressive Folk
release: 15 september 2014
label: K-Scope

Het bedenken of uitvinden van een nieuw genre binnen de bestaande kaders is natuurlijk altijd leuk.

Iamthemorning heeft dat uitstekend gedaan bij hun debuutalbum. Ze combineren progressieve rock met folk en creëren zo een uniek geluid. Zelf noemen ze het “acoustic/chamber progressive”.

Lukthet deze twee Russen om hun uitstekende debuutalbum met ‘Belighted’ een passend vervolg te geven?

Nou, ik ben geneigd te zeggen van wel. De wonderschone en breekbare vocalen van zangeres Marjana Semkina zijn gewoonweg fantastisch. Het enige nadeel komt daar meteen bij aanzetten.

Juist vanwege de breekbaarheid van deze zang, komt die niet altijd even goed uit bij de muziek. De plaat heeft genoeg bombastische, dan wel stevige momenten waar de zang verdrinkt in de muziek.

De combinatie van twee stijlen is wederom wel weer heel geslaagd. Met een hele dunne lijn tussen tranentrekkend mooie ballads en prachtige folk, hebben ze met zijn tweeën een fenomenale plaat neergezet.

Marjana Semkina en Gleb Kolyadin verzorgen samen de gehele invulling van dit album. En dat is op zijn minst een grote prestatie te noemen. ’08_54′ begint juist als een klassiek stuk dat langzaam opgenomen wordt in een progressief stuk van grote klasse.

Het aller grootste hoogtepunt is ‘Romance’. Met een muzikaal stuk genaamd ‘Intermission X’ ervoor, is dit de mooiste, echte ballade  van de plaat. Overigens komen die ‘Intermissions’ op de debuutplaat ook al voor. Feitelijk worden ze doorgetrokken. Op het eerste album begonnen ze met ‘Intermission I’ die oploopt tot nummer zes, waarna op een EP nummer zeven te vinden is.

Op ‘Belighted’ vinden we de nummers acht tot en met dertien. Dat geeft wel een extra gevoel van verbondenheid tussen de twee albums.

Het bijna negen minuten durende ‘Crowded Corridors’ is een prachtige nummer, waarin alle elementen die eerder op de plaat voorkwamen en verderop nog komen,  aan elkaar verbind. Klassiek met folk en dat dan weer samen met hele progressieve invloeden.

Wel is er nog één grote storende factor op het album. Hier en daar gaat de plaat nogal over van de hak op de tak. De zang komt dit op die momenten niet echt tot hun recht, maar ook de muziek wordt daardoor niet echt boeiender.

Conclusie

Het is zonde dat de plaat niet altijd even boeiend is. Mede door de niet echt passende zang en de af en toe de onlogisch aandoende, spontane overgangen. Knap is het natuurlijk wel, met zijn tweeën een dergelijk rustige, mooie en toch ook krachtige plaat af te leveren.

Hopelijk kunnen we in de toekomst nog veel verwachten van deze Russen. Mocht het ooit komen tot een boycot van producten uit het Rusland, is dit wel één van de dingen die ik ernstig zal missen.

Rating
8.5/10.0

Website
http://iamthemorning.com/

Advertisements
Categories: CD reviews Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: