Home > CD reviews > Kissin’Dynamite – Megalomania

Kissin’Dynamite – Megalomania

tekst: Frans Neelen

Kissin Dynamiteband: Kissin’ Dynamite
album: Megalomania
genre: Hard/Sleaze Rock
release: 5 september 2014
label: AFM Records

Introductie

Kissin’ Dynamite heeft met hun debuutplaat “Steel Of Swabia” in 2008 al een bijzonder lekkere metal plaat afgeleverd. Dat ondanks het feit dat de muzikanten – of beter gezegd broekies – toen pas vijftien, zestien jaar oud waren.

Het navolgende “Addicted To Metal” waarop ook Udo nog een deuntje meebrult,  is zelfs een nog betere en echte metal plaat.

Mede door de erg goede live performances groeit hun ster gestaag. Met de derde langspeler uit 2012 tapte de band toch beduidend uit een ander vaatje.

Een vaatje wat hun echter best goed paste, namelijk de  Sleaze/Glam Metal. Op deze “Money, Sex and Power” worden de humorvolle teksten en spetterende gitaarsolo’s samengebald tot prettig in het gehoor liggende krakers als “Money, Sex and Power”, “I Will Be King”, “Dinosaurs Are Still Alive” en het hilarische “Six Feet Under”. Kortom, een lekkere plaat die nog regelmatig zijn rondjes draait in mijn cd speler.

Album Review

Net wanner je denkt dat de band zijn draai dan wel gevonden zal hebben, menen zij volgens de biografie  op hun vierde album meer volwassen en modern voor de dag zullen komen.  Inderdaad klinkt deze nieuweling meer uitgebalanceerd en is het geluid lekker vet en vol.

Wat meer opvalt is dat deze plaat blijkbaar moet gaan zorgen voor de definitieve doorbraak van dit getalenteerde gezelschap. De plaat herbergt namelijk de perfecte tracklist, om vanaf een immens podium een groot stadion plat te spelen. De jaren tachtig laten herleven doen wel meer bands, maar deze talentvolle band doet dat middels nummers die op maat geschreven zijn voor “het grote publiek” zonder hun metalen roots uit het oog te verliezen.

DNA” opent bijzonder strak en swingend en ligt zeker nog in het verlengde van voorganger “Money, Sex and Power”. “Maniac Ball” klinkt meer ingetogen, bombastisch, maar vooral meer midtempo en klinkt ook een stuk serieuzer. Het navolgende “VIP In Hell” daarentegen is het hardste en meest snelle nummer wat de band ooit in elkaar gefabriceerd heeft en knalt als een dubbelloopse shotgun,

Het navolgende “Fireflies” is wonderschoon en heeft inmiddels de harten gestolen van enkele huisgenoten. Een prachtig ingetogen nummer met een hoofdrol voor zanger Hannes Braun wiens stem sowieso per album krachtiger en gevarieerder wordt. Met ‘The Final Dance” heeft de band nog zo’n ingetogen toppertje op het album gepend.

Kwalitatief wederom een hoogstandje. De overige nummers bevinden zich echter allen wel in hetzelfde format. Makkelijk in het gehoor liggend materiaal, voorzien van refreinen die na een keer luisteren reeds uitnodigen tot meebrullen.

Daarbij toegevoegd uitstekend uitgevoerde solo’s. “Legion Of The Legendary” vind ik daarbij nog het vermelden waard omdat ik me dat in een vol stadion al helemaal voor me zie. Hannes die vijftigduizend fans met de woorden “Me, me and my Legion of the Legandary and we came to win …” toezingt; tsja dan heb je het voor elkaar natuurlijk.

Of het ooit zover komt ? Het zij ze gegund maar dat blijft uiteraard gissen. Kwaliteit heeft de band genoeg, zowel live als op het album.

Conclusie

Kissin’ Dynamite laat op “Meagalomania” een lichte stijlbreuk horen. Het percentage sleaze/glam is wat vermindert ten faveure van een wat bombastischere, serieuzere aanpak voorzien van wat techno beepjes her en der en daarmee meer toegesneden voor “het grote publiek”. Stadiongerichte rockers, die in al hun diversiteit –  met het oog op het in de nabije toekomst – de hoofdrol mogen vervullen op diverse festivals.

Cheesy stuff maar niet storend. Daarvoor is de kwaliteit van de songs en de muzikanten te hoog. Deze band heeft de looks, de skills, de songs en de performance om het ver te schoppen. Persoonlijk had ik wat meer vuurwerk (lees harder) materiaal van de heren verwacht en waardeer hun illustere voorganger “Money, Sex and Power” voorlopig nog boven deze schijf als ietsje sterker.

Met uitschieters als “DNA”, “Fireflies” en “Legion of the Legandary” is dit echter een bijzonder lekkere, makkelijk in het gehoor liggend, pakkend album dat de beoogde grote doorbraak om de hoek ligt. Mindere nummers staan er niet op en dit stukje zilver zal best een breed publiek aanspreken. Zonder meer het beluisteren en bekijken meer dan waard.

Rating
8.2/10

Tracklist

01. DNA
02. Maniac Ball
03. VIP in Hell
04. Fireflies
05. Deadly
06. God in You
07. Running Free
08. Legion of the Legendary
09. The Final Dance
10. Ticket to Paradise

Website
www.kissin-dynamite.de

Categories: CD reviews
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: