Home > Concerts > Alestorm – maakt het wachten waar met spektakel in Dynamo

Alestorm – maakt het wachten waar met spektakel in Dynamo

tekst: Ruben Borger
foto: Maarten ter Braak

Alestorm Eindhoven 5 oktober door Maarten ter Braak 7Alestorm is weer terug! Als promotie van de nieuwste release ‘Sunset On The Golden Age‘ touren ze heel Europa weer eens af en vanavond is de laatste van een reeks Europese shows.

Om zes uur gaan de deuren van het Dynamo in Eindhoven open en het eerste optreden van de avond begint al om kwart over zes. Alestorm is dus niet alleen, sterker nog, ze hebben maar liefst drie voorprogramma’s meegenomen.

Voorprogramma’s

Als Troldhaugen letterlijk het podium op danst, zijn de eerste twee rijen druk bezet. Jongeren die al sinds een uur of vier buiten in de gure wind hebben gezeten en het allerliefste vooraan willen staan bij Alestorm.

Alestorm Eindhoven 5 oktober door Maarten ter Braak 10Wanneer de eerste klanken van deze Australische folkmetalband klinken, zijn dit ook de mensen die al wild meedoen met de muziek.

De rest van de zaal zal zich waarschijnlijk nog wel een aantal keer achter de oren krabben als deze Aussies op het affiche staan. De bijna epileptische dansbewegingen, gecombineerd met een slechte mix van progressieve muziek en grunts of geschreeuw komt helemaal niet uit de verf.

Vergelijkbaar met bijvoorbeeld System Of A Down schiet de band van de hak op de tak, maar overtuigt nergens. Als klap op de vuurpijl verpesten ze ook een cover van ‘Gimme Gimme’ van ABBA. De tape  met keyboards dat de hele tijd meeloopt, is trager dan de band en dat geeft een ernstig trieste indruk van deze matige band.

Crimson shadows Eindhoven 5 oktober door Maarten ter Braak 3Crimson Shadows is de tweede opwarmer van de avond. Waar hier en daar mensen zichzelf proberen te overtuigen dat het in ieder geval niet slechter kan worden, blijkt dat ook wel een beetje te kloppen.

Het is niet echt slechter, maar heel veel beter is het ook niet. De band claimt een mix van extreme metal en catchy melodische metal te spelen.

Nu is dat extreme gedeelte goed duidelijk. Sterker nog, dat is het enige wat te horen is. De drums, gitaren en de bas vormen een dermate harde muur van geluid, dat niets meer te onderscheiden is. Geen melodische invloeden en zelfs de solo’s vallen bijna weg.

Crimson shadows Eindhoven 5 oktober door Maarten ter Braak 4Het geschreeuw dat over deze muziek heen komt voegt ook bijzonder weinig toe, waardoor we dus een brok lawaai te verwerken krijgen. Er kan wel hersenloos op geheadbanged en gemoshed worden, dus om de tijd te doden gebeurt dat ook wel.

Ondertussen komt Alestorm het podium op en heeft zanger Christopher Bowes een bubbelblaas zwaardgevecht met iemand uit het publiek. Een duidelijk hoogtepunt van de show.

Brainstorm Eindhoven 5 oktober door Maarten ter Braak 5Na enige ombouwtijd stapt Brainstorm in de spotlights, maar dan is het ook gelijk raak.

De zaal is bijna helemaal volgestroomd om iets van deze lekkere, snelle Duitse powermetal mee te krijgen. Meteen is iedereen ook helemaal mee en draait het Dynamo zich ook lekker warm voor de hoofdact. Iets wat de vorige bands niet voor elkaar wisten te krijgen.

Het charisma spat er af bij de band. Zanger Andy B. Franck doet leuk mee met de crowdsurfende jongens, die op het podium belanden.

De frontman doet hardop mee als het publiek massaal “Bier en Tieten” begint te zingen. Dit lijkt een grap te zijn uit een vorige show dat ik duidelijk gemist heb, maar de band lijkt het te verstaan, of in ieder geval te herkennen.

Brainstorm Eindhoven 5 oktober door Maarten ter Braak 1Er is een groot verschil in deze drie voorprogramma’s. Brainstorm is duidelijk een aantal stappen verder in de ontwikkeling. De mannen zijn wat ouder, professioneler en spelen gewoon heerlijk lekkere, strakke powermetal.

Precies wat dit publiek nu nodig had. Omdat het de laatste show van de tour is, moet iedereen natuurlijk nog even bedankt worden, inclusief alle bands. Zo wordt er rijkelijk geknuffeld door bandleden op het podium. Uiteindelijk een erg sterk optreden en iedereen is klaar voor de hoofdact.

Alestorm

Het Dynamo is uitverkocht en dat is bij Alestorm te merken ook. Het kleine zaaltje is helemaal propvol. Om half tien klinkt de standaard openingstune uit de speakers en gaan de bezoekers al helemaal los. Opener ‘Walk The Plank’ trapt de show meteen in de vierde versnelling.

Alestorm Eindhoven 5 oktober door Maarten ter Braak 9Muzikaal is alles niet helemaal goed afgesteld, hierdoor is de zang niet helemaal goed te horen en is de rest van de muziek erg hard. Meteen wordt ‘The Sunken Norwegian’ gespeeld en het publiek is verkocht.

Iedereen zingt uit volle borst mee en langzaamaan wordt de afstelling van de muziek beter, waardoor alles stukken beter te verstaan is. Het inmiddels wel duidelijk voor wie de fans vanavond gekomen zijn, zo enthousiast is iedereen direct.

Bij de single ‘Drink‘ soleert zanger en toetsenist Christopher Bowes met één hand, terwijl hij met zijn andere hand een blik bier leegdrinkt. Dit is natuurlijk leuk om te zien en wordt nog goed uitgevoerd ook. Ook de vunzige woordspelingen op titel ‘Over The Seas‘ vallen bij dit publiek erg goed.

Alestorm Eindhoven 5 oktober door Maarten ter Braak 2Grote rookwolken uit rookmachines en een fikse moshpit markeren de knaller ‘Shipwrecked‘. En eigenlijk kan de band dan al helemaal niets meer fout doen. Met hun opzwepende “Bacon Powered Pirate Core” maken ze de tent met de grond gelijk.

Maar Alestorm is meer dan alleen goede muziek. Elke show staat ook garant voor heel wat grappen en spektakel. Zo is er een heuse “staarwedstrijd”, tussen bassist Gareth Murdock en gitarist Dani Evans.

Er wordt hardop gedroomd over ‘s werelds grootste twisterspel en Chris gooit, om de roadie te pesten, alle plectrums in één keer het publiek in.

Alestorm Eindhoven 5 oktober door Maarten ter Braak 5Voordat ‘Midget Saw’ zijn opwachting mag maken, wordt er eerst een handpop van een aap bij gehaald. De aap heet “Nico van Montfoort” en zanger Chris suggereert dat zijn favoriete liedje wel eens ‘Bier en Tieten‘ zou kunnen zijn.

Zo komt ook die grap weer terug en wordt het nummer met volledige muzikale begeleiding massaal meegezongen. Tijdens het hele ‘Midget Saw’ is de aap aanwezig. Bij het zingen, bij de solo’s, hij gaat het hele podium over. Tegelijkertijd valt de zang wel een beetje weg in het muzikale geweld van dit snelle, harde nummer.

De hele avond is één groot feest. Chris haalt er nog een musketpistool bij en begint daar zogenaamd mensen mee neer te schieten. Ook wordt de technicus gebombardeerd tot barman, omdat hij drie flessen drank in houders aan het drumstel heeft moeten hangen.

Naast het verplichte, zes seconden durende, ‘Rumpelcombo‘, gaat de band nog even lekker door. Als laatste spelen ze ‘Wenches and Mead’ dat zó snel gaat, dat de zang de muziek niet meer kan bijbenen.

Iedereen wil een toegift, de zaal schreeuwt zich er op los. Uiteindelijk speelt het intro van ‘1741 (The Battle For Cartagena)’ en wordt iedereen nog even fiks bedankt. De technici, de voorprogramma’s en het publiek.

De toegift bestaat uit ‘Wolves Of The Sea’, ‘Captain Morgans Revenge’ en ‘Rum’, waarbij iedereen op het podium komt om de laatste tonen mee te schreeuwen. Vervolgens springen Christopher en toetsenist Elliot Vernon het publiek in. Chris wordt letterlijk de zaal uitgedragen en bij de bar afgezet. Zo eindigt het concert.

 Conclusie

Alestorm Eindhoven 5 oktober door Maarten ter Braak 11Uiteindelijk is het een bijzondere avond. Voor de doorgewinterde fan is het natuurlijk een must om vooraan te staan, dan is het ook nodig om er om zes uur al te zijn. Voor de liefhebbers van de muziek was om acht uur komen ook goed genoeg.

Brainstorm en Alestorm maken hun reputatie zeker waar, de andere twee bands weten helaas geen goede indruk te houden.

Ondanks de wisselende afstemming van de muziek, is het één groot succes. Dat de zang dan af en toe niet goed te horen is, of de keyboards lichtjes te hard aandoen, dat nemen we dan maar voor lief. Alestorm stormt gewoon door en hopelijk komen ze volgend jaar nog eens terug.

This slideshow requires JavaScript.

Categories: Concerts Tags:
  1. 13/10/2014 at 15:47

    Reblogged this on De Dringende Dosis and commented:
    Een nieuwe live recensie van mijn hand. Veel plezier met lezen!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: