Home > Concerts > Komatsu – pakt Eindhoven bij de keel tijdens cd presentatie

Komatsu – pakt Eindhoven bij de keel tijdens cd presentatie

tekst en foto’s: Sandra D.

Komatsu- Altstadt 24022013Waar anders dan in thuisstad Eindhoven kan de stonerrockformatie Komatsu haar eerste album presenteren? Op zondag 24 februari kleurt de Brabantse rockhoofdstad wit en is er in de binnenstad amper een hond op straat te bekennen. Daarentegen is het in café Altstadt aan het einde van de middag warm, zompig en druk.

Sludge- en stonerminnende rockers trotseerden de sneeuw om erbij te kunnen zijn. Bij dé release party van “Manu Armata.”  Dat de heren en dame van Komatsu gewapend met hun instrumenten ten strijde trekken, zal het publiek vandaag weten ook.

‘Support your local scene’ dachten de muzikanten vast, zelf afkomstig uit bands als SQY, Repomen en The Goods en daarmee  deze contreien geen onbekenden. Aan het Eindhovense Kaligoh de eer de late middag af te trappen. De band omschrijft zichzelf als ‘Kaligoh arises from the misty forest to spread their doom sludge black psychedelic metal’ en dat dekt best behoorlijk de lading. Stevige gitaren en dreunend drumwerk en bonkende baslijnen denderen de Altstadt door.

Na deze opwarmer nemen de bandleden van Komatsu de microfoon over voor een ‘officieel’ momentje. De eerste elpee, jawel écht vinyl, een langgekoesterde wens van de bandleden,uitgereikt aan producer van “Manu Armata” Theo van Eenbergen. Niet de minste: Theo werkte onder meer voor bands als Sonic Youth, Tool, Red Hot Chilli Peppers en Iggy Pop. Daarna worden fotografe Saskia Kropff-Vervoelen en ontwerper Igor van Vijfeyken bedankt. Die laatste nam het logo van de band onder handen en tekende voor het smoelwerk van het album. Daarnaast zijn er woorden van dank voor de partners van de bandleden en de support van vrienden. Komatsu houdt het gelukkig kort en krachtig.

Tweede band van vandaag is Brassum. Spierballenrockgeweld uit de Kempen. Letterlijk, want al bij het tweede, of was het nu het derde nummer, jaagt de drummer zijn sticks door de snare drum. Dit tijdelijk oponthoud wordt gecompenseerd door de ADHD-frontman die er al luchtgitaar spelend zijn eigen feestje van maakt. Overtuigen doen ze de aanwezigen niet, maar het bier vloeit rijkelijk en dat is ook mooi.

Dan is het tijd en krijgt het publiek waar het al die tijd reikhalzend naar uitkeek: Komatsu. Tevens de titel van het openingsnummer. Vlammend gaan ze start. Een bonk zware metalen wordt afgeschoten en slaat in als een meteoriet. Maar met minder slachtoffers en met meer gejuich onthaald. De toon is gezet.

Komatsu band 2013

Het tweede nummer ‘A New Low’, tevens het openingsnummer van het album, wordt gevolgd door ‘Fasten Your Belts’. Goed advies, want nu gaat Komatsu full speed bulldozerend door. De baslijnen van Martijn Mansvelders zorgen welhaast voor seismografische activiteiten rondom Eindhoven.

Het vierde nummer van deze set, ‘Hail To The King’, is wel de minste te noemen van deze avond. Het zij ze vergeven. Want het volledig instrumentale ‘Too Rare To Die’, doorspekt met samples uit ‘Fear And Loathing‘ in Las Vegas is een streling voor het oor en laat overduidelijk zien dat de band beschikt over retestrakke muzikale kwaliteiten.

Tijdens dit nummer valt dan ook eindelijk de spanning van de vier bandleden af. Loos gaat vooral drumster Miriam Bekkers. Met een haast militaristische drumpartij laat zij zien dat ze ondanks gering formaat, een grote is. De nummers ‘Under Your Skin’ en ‘Beat You To The Punch’ zijn van een zelfde kracht.

Wat opvalt is dat vooral bassist Mansvelders zich erg in zijn element voelt op het podium. Zou het de ervaring van showrockband SQY zijn? ‘Gator’ wordt aangekondigd met de vraag of de aanwezigen in zijn voor wat snellers. En dat zijn ze, ‘Gator’ blaast en raast. Of de naam afkomstig is van Gator Glue, een lijmsoort die de kracht heeft van secondenlijm, weet ik niet. Snel is het wel.

‘Lean On Me’, niet de hit van Bill Withers, biedt ruimte om even op adem te komen. Een loom nummer met zangerige gitaarsolo’s en twin-solo van Stephan Quint en Maurice Truijens gecombineerd met staccato, rauwe zang van Truijens. Op adem komen is niet van lange duur, want het Kamikaze’ doet zijn titel eer aan: een regelrechte kamikazeactie van en voor de muzikanten. Van zulke nummers moet je er geen tien in je set hebben, anders kun je beter de marathon gaan lopen. Een conditie als die van Haile Gebrselassie is een vereiste, want strak en snel, dat is het.

Afsluiter van de set is ‘Blackwater’. Geen zang, slechts hummen. En dat zegt ook genoeg. De muziek spreekt voor zich. Maar de Altstadt wil nog geen genoegen nemen met veertig minuten stonerrock. Ze wil meer en hard ook. Komatsu speelt nog ‘July’ en ‘Motherload’.

Conclusie: een optreden van Komatsu doet de grondvesten schudden en boeit van begin tot eind. Geen enkel moment en geen enkel nummer is voorspelbaar. Voor de geoefende luisteraar is het waar een oorgasme. De band speelt en experimenteert met ritmes, climaxen en prikkelende plotwendingen. Het album “Manu Armata” staat als een huis. Pas bij een live optreden pakt Komatsu je echt bij de strot, om niet meer los te laten.

Tourdata en informatie: http://www.komatsurock.com

Categories: Concerts Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: